Lichtkunstwerk op het Zaailand, door Lumenus en PyraSied Xtreme Acrylic

Leeuwarden

Een van de grotere lichtkunstwerken van LUNA, het Leeuwarder Lichtfestival, staat op het Zaailand. Lumenus is een interactieve lichtconstructie die laat zien hoe verschillende onderdelen kunnen samenwerken om een eenheid te vormen.

Het is een indrukwekkend schouwspel van lichtstaven en staalkabels die elkaar in balans houden. De verlichting en bijbehorende soundscape reageren op impulsen die het publiek geeft. Zo vormen de acties van het publiek een dynamisch en levendig kunstwerk. Eerder stond Lumenus al op GLOW Eindhoven, Lowlands en festival Into the Woods.

PyraSied Xtreme Acrylic uit Leeuwarden heeft het mogelijk gemaakt dat dit kunstwerk nu op het Zaailand staat. ,,We werken samen met diverse lichtfestivals in binnen- en buitenland als specialist in buis- en plaatmateriaal dat licht mooi spreidt. We waren het al snel eens toen we hoorden dat er een lichtfestival in Leeuwarden is: wij gaan de stad waarin we zijn gevestigd een mooi lichtkunstwerk aanbieden! Lumenus is gemaakt in 2016 door studenten van de Technische Universiteit in Eindhoven van onze acrylaat buizen. En dat hebben ze heel goed gedaan! We hopen dat iedereen komt kijken en er net zo van geniet als wij deden in 2016 tijdens het lichtfestival GLOW in Eindhoven”, vertelt Marieke Pietersma van PyraSied Xtreme Acrylic.

Lumenus is ontworpen door Timo LeJeune en Julius Oosting, beiden afgestudeerd aan de TU in Eindhoven in Industrial Design. In het kunstwerk worden de staven verlicht van binnenuit. Wanneer je het aanraakt, genereert het immense kunstwerk een visuele reactie. Dit effect representeert hoe tijdens een brainstorm, een regelmatig gebruikt hulpmiddel voor zowel studenten als professionals, verschillende kleine ideeën -‘impulsen’- samen een compleet plan kunnen vormen. Zo vormen de ideeën van het publiek samen het beeld dat Lumenus geeft.

LUNA18 vindt van donderdag 22 november tot en met zaterdag 24 november plaats.


Auteur

Redactie