NHL Stendenkoor verzorgt Ein deutches Requiem - yn it Frysk

Leeuwarden

Het NHL Stendenkoor sluit het culturele jaar af met de uitvoering van Ein deutsches Requiem - yn it Frysk. Een primeur, want nog nooit is dit requiem van Johannes Brahms uitgevoerd in een Friese vertaling.

Het idee om dit werk in het Fries tot stand te brengen komt van dirigent Hans de Wilde. Hij had de wens iets unieks uit te voeren, passend bij de Friese cultuur. Klassiek en melancholisch met een sterke innerlijke emotie. Precies zoals 'Ein deutsches Requiem'. Het requiem biedt troost voor nabestaanden en vertrouwen in leven en dood. Muziek en tekst die raakt tot in het diepst van de ziel. Als epiloog van Culturele Hoofdstad 2018 klinkt het requiem als een symbool van hoop.

De Friese vertaling is gemaakt door Willem Abma en Jantsje Post. De muzieknotatie is gerealiseerd door koorlid Marieke Sytema. Het geheel staat onder muzikale redactie van Hans de Wilde. Alle inspanningen hebben geleid tot een resultaat waar het NHL Stendenkoor trots op is. Speciaal voor dit concert zijn twee jonge solisten gecontracteerd, de Friese sopraan Fardau van der Woude en bas/ bariton Roele Kok. Het geheel wordt muzikaal begeleid door pianisten Johan Bijhold en Monique van de Ven, quatre mains op vleugel.

Aanvankelijk zou er alleen op vrijdag 30 november om 20.00 uur een concert worden gehouden in de Grote Kerk te Leeuwarden, maar wegens grote belangstelling vindt op zaterdag 8 december om 20.00 uur een tweede concert plaats in de Grote Kerk. Meer informatie kunt u vinden op de website van het NHL Stendenkoor: www.nhlstendenkoor.nl

 


Auteur

Redactie