Zesde editie Explore the North bijna van start

Leeuwarden

Mark Kozelek van Sun Kil Moon, Adriaan van Dis, Maxim Februari en Hanna Bervoets, Julia Holter, Akwasi en Peter Middendorp. Het zijn slechts enkele namen uit het bomvolle programma dat festival Explore the North van donderdag tot en met zaterdag in Leeuwarden presenteert.

Eerder opende festivalhart De Stadskas op het Oldehoofsterkerkhof al (15-25 november) en was de goed ontvangen voorstelling Church of Ignorance van Liquid Loft te zien (15-17 november). Explore the North is ook de trotse officiële afsluiter van het jaar waarin Leeuwarden - Fryslân de Culturele Hoofdstad van Europa is. Het volledige programma, blokkenschema en tickets zijn te vinden op explore-the.north.nl.

Festivalperiode vanaf 15 november: De Stadskas
In 2018 is de Explore the North-festivalperiode al op 15 november gestart met een vrij toegankelijk festivalhart in de vorm van een grote groentekas - de Stadskas - op het Oldehoofsterkerkhof. Het uitgebreide gratis programma in de kas wordt gepresenteerd met partners als de Stadsoase, Leeuwarden-Fryslân 2018’s Fuck Up Nights, Academie van Popcultuur, Frysk Film Archief en Influenza. Bezoekers kunnen er elke dag tussen twaalf uur ‘s middags en een uur ‘s nachts terecht voor tickets, info, eten, drinken en meer. 25 november staat in het teken van de ReOpening van Leeuwarden-Fryslân 2018. Het volledige programma is te vinden op explore-the-north.nl.

Explore start al op donderdag
Explore the North duurt dit jaar drie dagen en begint op donderdag 22 november met onder meer de hypnotiserende dansvoorstelling Mechanical Ecstasy van het Groningse Club Guy & Roni/ Slagwerk Den Haag, met Natasha Taylors Issue Wrestling, waarbij er wordt geshow-worsteld over 2018-issues en met de voodoo-funk van Vaudou Game.

Expedities door de stad en naar een seniorenflat
Als deelnemer aan een Explore-expeditie zie je de binnenstad van Leeuwarden met geheel andere ogen. Onderweg komen bezoekers langs onontdekte locaties waar zij artiesten in een intieme setting ziet optreden. De gidsen van Historisch Centrum Leeuwarden vertellen over moord en doodslag aan de hand van diverse panden en plekken. De gidsen van A Guide to Leeuwarden laten zien dat Leeuwarden een stad is bomvol verhalen. Daarnaast presenteert artistiek collectief MOHA een geheel eigen expeditie naar seniorenflat Nijlânstate.

In aanloop naar Explore the North liepen zij drie weken lang mee in de seniorenflat met als doel hun eigen bubbels te breken en die van anderen te leren kennen. Inschrijven voor alle expedities kan op explore-the-north.nl.

Rituelen, bevreemding, verhalenvertellers en meer op zesde editie
De zesde editie van Explore the North gaat over transformatie. Met rituelen, bevreemding, verhalenvertellers en repetitieve, hypnotiserende en sjamanistische muziek gaat het festival de interactie met bezoekers aan. Zo neemt journalist Leendert van der Valk (gespecialiseerd in muziekjournalistiek Afrikaanse en Afro-Caribische muziek bij NRC Handelsblad en nrc.next) bezoekers mee in de wereld van voodoo. Dat doet hij met een muzikale lezing bij de band Vaudou Game en door middel van een interview met de bands Chouk Bwa & the Ångstromers en Ifriqiyya Electrique. De drie bands spelen ook op Explore the North. In Leenderts stukken is muziek meestal een opstapje naar een groter verhaal. Zo ook in zijn nieuwe boek VOUDOU, van New Orleans naar Cotonou op het ritme van de goden (2017).

Praktische informatie
Kaarten voor Explore the North zijn verkrijgbaar via explore-the-north.nl en 2018.nl. Daarnaast zijn kaartjes ook te koop in de Stadskas op het Oldehoofsterkerkhof. Het volledige tijdschema van het festival is in te zien op explore-the-north.nl. 
 

 

Auteur

Redactie