Succesvolle opening Media Art Festival 2018

Leeuwarden

De negentiende editie van het Media Art Festival ging donderdagavond 15 november succesvol van start in het oude postsorteerbedrijf aan de Snekertrekweg in Leeuwarden.

Vele betrokken kunstliefhebbers bezochten de opening van de Young Masters Expositie waar dertien mediakunstwerken te zien zijn van jonge kunstenaars uit binnen- en buitenland, afgestudeerd aan gerenommeerde kunstacademies. Het Media Art Festival is dit jaar onderdeel van de slotfestiviteiten tijdens de ReOpening van Leeuwarden-Friesland 2018.

Na een inleidende speech van directeur Andrea Möller van Stichting Media Art Friesland en Albert van der Kooij van de Academie voor Popcultuur werd het publiek getrakteerd op een bijzondere performance van soundartist en muzikant Wander Kars, die dromerige loungemuziek weet te maken met de elektrische signalen van niets minder dan zijn eigen kamerplanten.

Young Masters Expositie
Dertien indrukwekkende mediakunstwerken van jonge makers - de Young Masters - worden tot en met 2 december gepresenteerd tijdens het Media Art Festival: LinkedUp! Bijzonder populair onder het publiek is de installatie Timbre Vibes van het Nederlandse collectief Timbre, waarbij het geluid dat je maakt wordt omgezet in licht, kleur en voelbare trillingen. Een kunstwerk dat oorspronkelijk gemaakt is voor doven en slechthorenden om zo hun eigen stem te kunnen ervaren. Ook gooide het Zweedse collectief Bildspur, de publiekswinnaar van vorig jaar, hoge ogen met hun nieuwe installatie Silva.

Uitreiking Young Masters Award 2018 op zondag 2 december
Alle Young Masters maken kans op de Young Master Award 2018, aangewezen door een internationale vakjury. De winnaar mag een maand lang verblijven in de AADK Spain kunstenaarsresidentie voor artistiek onderzoek en productie in de inspirerende omgeving van de Spaanse stad Blanca. Het publiek mag ook zelf haar favoriet uitbrengen voor de Young Masters Audience Award. De winnaar van de publieksprijs is dan geheid terug in 2019 met een nieuw kunstwerk. De prijsuitreiking vindt plaats op zondag 2 december om 15.00 uur.

The Electric Diplomat
Naast de expositie is er de komende twee weken een boeiend randprogramma rondom het thema LinkedUp! Communicatie en Verbinding. Op dinsdagavond 20 november om 20.00 uur is er een exclusieve boeklezing door wereldartiest Tim Vine, ook bekend als The Electric Diplomat. Hij draagt voor uit z’n debuut The Electric Dwarf dat uitkomt in de lente van 2019 met aansluitend een Q&A. Vine werkte onder andere samen met Simply Red, Groove Armada, Incognito en Malcolm McLaren en staat bekend om z’n groovy sound met z’n voorliefde voor electropop en vintage hip-hop.

I-Week: Signal
De Academie voor Popcultuur heeft in dezelfde periode als het Media Art Festival haar International Week (I-Week), met als thema Signal. In dit kader vinden er twee talkshows plaats op woensdagavond 21 en donderdagavond 22 november. Met de thema’s 'Crossing Borders' en 'Grab em by the Ethics' worden actuele onderwerpen aan de kaak gesteld over nationalisme versus internationalisme en online ethiek.

New Noardic Wave
Onder het thema LinkedUp organiseert het noordelijke filmplatform New Noardic Wave het NNWLab: filmmakers, mediakunstenaars en andere makers worden uitgenodigd om op woensdag 21 november in één dag een film of clip te maken. Deze films worden vertoond tijdens het lichtkunstfestival Leeuwarden Urban Night Adventure: LUNA.  

Het Media Art Festival is tot en met 2 december dagelijks geopend van 10.00 tot 22.00 uur in het voormalige postsorteerbedrijf aan de Snekertrekweg 1. Entree tot de expositie is €5,- (voor studenten €3,-), een polsbandje voor de gehele duur van het festival is €9,50 (voor studenten €7,50), toegang is gratis voor kinderen tot en met zestien jaar. Alle informatie over de expositie en het programma is te vinden op www.mediaartfriesland.nl.


Auteur

Redactie