Strijkkwartet Regina Forte in Kanselarij

Leeuwarden

De oude Hofzaal van de Kanselarij biedt op zondag 25 november plaats aan een optreden van 'Regina Forte', bestaand uit Ina Andela (viool), Anna Molleman (viool), Inge van der Hoeven (altviool) en Andrea Meijer (cello).

Regina Forte is ontstaan in het najaar van 2014 vanuit een gezamenlijke wens om strijkkwartetten te spelen. De strijkers kennen elkaar uit allerlei Friese ad hoc orkesten, toevallig zijn ze alle vier ook werkzaam in het onderwijs.

Zoals vrijwel elke strijker koesterden ook zij de wens om een mooi strijkkwartet op te richten. Het strijkkwartet mag dan bekend staan als één van de moeilijkste muziekgenres, veel grote componisten hebben hun beste muzikale ideeën voor het strijkkwartet bewaard. Regina Forte is de uitdaging aangegaan en beleeft veel plezier aan deze composities, zonder toeters en bellen of grootste effecten, maar van een muzikale schoonheid in zijn zuiverste vorm.

Inmiddels hebben ze onder meer concerten verzorgd op City Proms, in het Fries Museum, op Lauswolt, tijdens de dodenherdenking in Dokkum, ter gelegenheid van de uitreiking van de Gysbert Japicxpriis en waren ze te zien en te horen bij Noardewyn en Podium On tour. Verder hebben zij masterclasses gevolgd bij onder meer Johannes Leertouwer, Kees Dekker, Douw Fonda, het Ruysdael kwartet en het Bennewitz quartet.

Het repertoire bestaat uit kwartetten uit alle muzikale periodes: de barok, de klassieke periode, de romantiek, de twintigste en zelfs de eenentwintigste eeuw. Muziek van onder meer Händel, Mozart, Schubert, Tsjaikovski, Pärt en Folkertsma,  allemaal pareltjes die zij heerlijk vinden om te spelen. 

Op tijd komen is wenselijk want de zaal is snel vol. Vanaf 15.00 uur zijn de deuren van het Grand Café in De Kanselarij geopend. Het concert begint om 16.00 uur en is vrij toegankelijk. Na afloop is er een collecte.

Kijk voor meer informatie op www.reginaforte.nl 


Auteur

Redactie