Filmhuis Stiens toont in Rusland verboden film rond dood Stalin

Stiens

De werkelijkheid is soms nog gekker dan de fantasie kan verzinnen. Dat blijkt wel in ‘The death of Stalin’, de film die is gebaseerd op ware gebeurtenissen.

De draak steken met Stalin en zijn volgelingen en het gekonkel in de Sovjet-top na zijn dood, dat was te veel van het goede voor de Russische regering. Vlak voor de première van ‘The death of Stalin’ werd de film verboden. 

Stalin mag dan voor zijn volk een massamoordenaar geweest zijn, tegelijk is hij voor vele Russen nog steeds de man onder wiens leiding de nazi’s verslagen werden. En daar spot je niet mee. Hoe de angst en het absurdisme tijdens het Stalin-bewind hoogtij vierden, wordt pijnlijk komisch in de openingsscène. Van een Mozart-concert op de radio wil de grote baas graag zo spoedig mogelijk de plaatopname in zijn bezit krijgen. Helaas, het was een live concert en dus slaat de paniek toe. Want Stalins wil is wet.

De plotselinge dood van de dictator verrast iedereen. De strijd om de opvolging kan beginnen. En vanaf dat moment wordt ‘The death of Stalin’ een politieke satire die in zijn absurditeit soms doet denken aan Monty Python. En dat niet alleen door de prachtige rol van Michael Palin als de gewetenloze draaikont Molotov. Het gedraai en gekonkel gaat overal door, zelfs bij het houden van de erewacht en het dragen van Stalins baar. Er kan af en toe flink gelachen worden over al dat opportunisme en tegelijk voelt dat wat pijnlijk, omdat je beseft dat deze mannen medeverantwoordelijk zijn geweest voor de wandaden van de Grote Leider.

Filmhuis Stiens vertoont deze opmerkelijke film maandag 26 november in De Skalm. Aanvang 20.00 uur. Reserveren via www.filmhuisstiens.nl
 


Auteur

Redactie