Vermaard organist geeft concert in Leeuwarden

Leeuwarden

Organist Leo van Doeselaar bespeelt op zaterdag 17 november het monumentale Müller-orgel in de Grote of Jacobijnerkerk. Hij verzorgt dan het 21ste en op één na laatste orgelconcert van de Bach-estafette 2018 ter gelegenheid van Leeuwarden-Fryslân culturele hoofdstad van Europa.

Leo van Doeselaar is een nationaal en internationaal veelgevraagd organist. Hij is de organist van het Barokorkest van de Nederlandse Bachvereniging en werkt uit dien hoofde samen met vele vooraanstaande oude-muziekspecialisten. Naast zijn professoraat aan de Universität der Künste in Berlijn heeft hij als organist een grote concertpraktijk opgebouwd in binnen-en buitenland en hij is dikwijls jurylid en docent bij internationale orgelfestivals. Van Doeselaar is ook een veelgevraagd pianist en fortepianist. Hij vormt al dertig jaar een pianoduo met Wyneke Jordans, speelt veel kamermuziek en treedt op als liedbegeleider. Hij studeerde zowel orgel als piano aan het Sweelinck Conservantorium in Amsterdam. Naast beide solistendiploma’s behaalde hij de Prix d’Excellence voor orgel. Na zijn studie verdiepte hij zich in de historische uitvoeringspraktijk en in het Franse orgelrepertoire. Ook nam hij pianoforte-lessen.

Als titulair organist van het Concertgebouw treedt Van Doeselaar veelvuldig op met gerenommeerde orkesten, ensembles en solisten in zeer uiteenlopend repertoire dat vele eeuwen omvat. Als solist werkte Leo van Doeselaar samen met dirigenten als Mariss Jansons, Riccardo Chailly, Charles Dutoit, Jean Fournet en Frans Brüggen. Samen met Erwin Wiersinga, die ook een concert in het kader van de Bach-estafette 2018 verzorgde, werd Leo van Doeselaar in 2014 benoemd als titulair organist van het Schnitger-orgel in de Martinikerk te Groningen. Voorts is hij organist van de Pieterskerk in Leiden.

Op cd is Leo van Doeselaar met Wyneke Jordans op uiteenlopende labels vertegenwoordigd, met werk van onder anderen Schubert, Dvorak, Ravel, Strawinsky en Satie. Het duo heeft in binnen- en buitenland radio- en televisieopnamen gemaakt, waaronder een serie voor de BBC op zowel historische als moderne vleugels. Ook als solist nam Van Doeselaar cd’s op. Hij verzorgde bijvoorbeeld de eerste integrale opname van de orgelwerken van Wilhelm Friedemann Bach, alsook van die van Georg Friedrich Händel. Zijn discografie omvat verder opnamen op historische orgels van werk van Mozart, Krebs, Bach, van Noordt, Mendelssohn, Franck, Liszt en Reger. Diverse van zijn cd-opnamen werden met een prijs bekroond. Hij verleende eveneens zijn medewerking aan een groot aantal Oude Muziek Festivals in Europa en de Verenigde Staten.

In 2007 ontving Leo van Doeselaar in Amsterdam de Jan Pieterszoon Sweelinckprijs vanwege zijn verdiensten voor de orgelcultuur.

Op 17 november brengt Leo van Doeslaar uitsluitend werken van Johann.Sebastian Bach (1685-1750) ten gehore, waaronder enkele Leipziger Choräle en enige composities uit het Orgelbüchlein. Raadpleeg voor het volledige programma de orgelagenda op www.organumfrisicum.frl. Omdat Sinterklaas op 17 november aankomt, is na afloop van het concert niet alleen koffie of thee, maar eveneens warme chocolademelk verkrijgbaar. Ook pepernoten zullen niet ontbreken.

Het 22ste en laatste concert van de Bach-estafette valt samen met het jaarlijkse kerstconcert van de Stichting Orgelconcerten Grote Kerk Leeuwarden. Het orgelconcert in de Grote of Jacobijnerkerk begint om 15.00 uur en wordt traditiegetrouw verzorgd door de Leeuwarder organist Theo Jellema. Ook in dit concert worden uitsluitend werken van J.S. Bach ten gehore gebracht. Uiteraard betreft het dan composities voor kerst.

Practische informatie
Zaterdag 17 november 2018: Orgelconcert in de Grote of Jacobijnerkerk te Leeuwarden door Leo van Doeselaar. Aanvang: 16.00 uur. Toegangsprijs: negen euro. Voor jongeren tot zestien jaar is de toegang gratis.
Woensdag 26 december 2018: (Tweede Kerstdag): Orgelconcert in de Grote of Jacobijnerkerk te Leeuwarden door Theo Jellema. Aanvang: 15.00 uur. Toegangsprijs: acht euro. Ook dan hebben jongeren gratis toegang. Met dit kerstconcert is dan de Bach-estafette 2018 afgelopen.


Auteur

Redactie