Ode aan rave party's met 'Mechanical Ecstasy'

Leeuwarden

De opkomst van de dance veroorzaakte eind jaren tachtig een revolutie in de uitgaansscene. Club Guy & Roni en Slagwerk Den Haag laten feest en voorstelling dwars door elkaar heen lopen en brengen met ‘Mechanical Ecstasy’ een ode aan de rave party’s van toen.

De muziek van Jan-Bas Bollen en Thijs de Vlieger (NOSIA) wordt live gespeeld door de slagwerkmannen. Elf dansers, een actrice en drie musici laten zich door beats de weg wijzen.

Deze combi van dansvoorstelling en dancefeest stond eerder vooral op festivals (zoals Oerol en Welcome to the Village) en poppodia, maar gaat nu – bewerkt – de theaters in. Het is een ode aan de ravecultuur van eind jaren tachtig en een kritisch commentaar op escapisme en massacultuur.

Het toneel is de dansvloer. Vanaf twee podia aan weerszijden bestoken dansers het publiek met energieke  acts. Ballet, moderne dans, hiphop, vogueing: alles gaat in de blender. Tegen de achterwand speelt Slagwerk Den Haag live de elektronische beats, en laserstralen schieten omhoog tot een puntig kerkdak. In deze club wordt het publiek aangemoedigd door lokaal geworven ‘party starters’ en met de juiste dosering geluid en licht staat iedereen binnen mum van tijd uit hun dak te gaan.
Cruciaal zijn de bezwerende teksten over onderwerping, propaganda en het lichaam als machine, als slaaf van elektrische reacties en chemicaliën van actrice Maartje van de Wetering. Haar subtiel onheilspellende optreden geeft de extase, hoe schijnbaar individueel en vrijgevochten ook, een duistere bodem en maakt van Mechanical Ecstasy echt theater.

Club Guy & Roni en Slagwerk Denk Haag staan op donderdag 22 november vanaf 21.00 uur met Mechanical Ecstasy in stadsschouwburg De Harmonie en stilstaan is dan geen optie meer. Kijk voor extra informatie en kaarten op www.harmonie.nl.


Auteur

Redactie