Frico collectie verzamelaar Robert Visser naar Fries Landbouwmuseum

Leeuwarden

De grote Frico collectie van verzamelaar Robert Visser gaat naar het Fries Landbouwmuseum. De verzameling die uit een paar duizend voorwerpen bestaat, komt in permanente bruikleen.

Het museum gaat de komende jaren samen met Visser de verzameling documenteren en digitaliseren. Aanleiding voor de overdracht is de presentatie van het nieuwe boek over zuivelfabrieken in Friesland dat zaterdag 10 november wordt gepresenteerd in het Fries Landbouwmuseum. De fabrieksfoto’s van Visser zijn een belangrijk onderdeel daarvan.

Robert Visser verzamelt al jaren objecten die te maken hebben met de Friese zuivelgeschiedenis en dan met name over melkfabrieken. Zijn collectie bestaat uit onder meer prentbriefkaarten en afbeeldingen van bijna alle zuivelfabrieken in Friesland, documenten, verpakkingsmaterialen, gadgets, reclamematerialen en zo voort. Visser kon deze verzameling opbouwen omdat in de periode dat hij interesse kreeg voor zuivelgeschiedenis, talloze melkfabrieken de deuren sloten. Daarnaast kreeg de rasverzamelaar voorwerpen door schenkingen en de laatste jaren via het internet. Directeur Henk Dijkstra van het museum is erg ingenomen met de overdracht: ,,Dankzij de inspanningen van Visser is een prachtige historische collectie bijeengebracht die uniek is in ons land."

Kijk voor meer informatie op landbouwmuseumfriesland.nl


Auteur

Redactie