Noordelijk Film Festival veelbelovend van start met drie unieke films

Leeuwarden

Een weergaloos succes was het: de opening van de 39ste editie van het Noordelijk Film Festival in Leeuwarden op dinsdagavond 6 november.

De circa 1.100 enthousiaste filmliefhebbers werden voorafgaand aan de openingsfilm van hun keuze - Gräns, Woman at War of Wheels of Freedom - getrakteerd op spectaculaire, indrukwekkende en ontroerende performances die waren geïnspireerd op de drie LF2018-thema’s. Na afloop kon het publiek rekenen op een meeslepend en opzwepend optreden van Broken Brass Ensemble in de foyer van De Harmonie. Al met al een waardige start van deze extra bijzondere editie van het Noordelijk Film Festival, als onderdeel van het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân 2018!

Dare to dream. Dare to act. Dare to be different. De Grand Opening sloot dit jaar aan bij deze krachtige leuzen die de kapstok vormen voor alle grote projecten van onze Culturele Hoofdstad. Het zijn strijdkreten die gaan over lef, grootse dingen durven dromen en doen, voor jezelf opkomen en de wereld aan kunnen. In dat gevoel namen De openingsfilms het aanwezige publiek mee.

Dare to be Different - Gräns
De Leeuwarder top-freerunners Danny van den Berg en Zardy de Haan van de Lunatricks crew, gaven met twee jonge talenten Zico Punch en Wieger Hoekstra, een spectaculaire openingsperformance in de Aegonzaal voorafgaand aan de film Gräns. Tegen de achtergrond van weidse drone-visuals van de Friese kustlijn, gemaakt door filmmakers Jaap-Ruurd Feitsma en Theo Galama, haalden zij hun halsbrekende toeren uit op een live uitgevoerde soundtrack van rapper Kevin Pairunn.

Dare to Act - Woman at War
Aan de openingsfilm Woman at War ging een uniek en swingend optreden van Broken Brass Ensemble vooraf. Uniek, omdat het gezelschap dat normaal akoestisch optreedt speciaal voor deze gelegenheid gebruik maakte van versterking met special effects. Een gedurfde keus en daarmee helemaal in lijn van het thema: Dare to act. Het normaal zo herkenbare geluid van de instrumenten werd door de effecten zó vervormd, dat het publiek door de muziek - geïnspireerd op de film - werd meegenomen in een achtbaan van klanken en melodieën. VJ Mark Buitenwerf zorgde tijdens de performance voor het visuele gedeelte. Ook hij had zich laten inspireren door beelden uit de film en mixte deze live tijdens het optreden.

Dare to Dream - Wheels of Freedom
Mohamed Yusuf Boss gaf voorafgaand aan Wheels of Freedom acte de presence. En hoe! Met de dansperformance SHAN - wat ‘vijf’ betekent in het Somalisch - vertelde Mohamed Yusuf Boss het verhaal van zijn moeder, die in 1989 de droom had om haar vijf kinderen een beter leven te kunnen geven en daarom met hen van Somalië naar Nederland vluchtte. Met zijn performance liet hij zien hoe zijn moeder de vlucht heeft ervaren en hoe dit overeenkwam met zijn eigen ervaring. Panji Widoyono zorgde bij de dansperformance van Mohamed voor de visuele ondersteuning.

Bedankvideo door Johan Rijpma
Geen speeches dit keer bij de opening van het Noordelijk Film Festival dit jaar, maar een originele introductiefilm, gemaakt door videokunstenaar Johan Rijpma, waarin de belangrijkste onderdelen en de focus van het festival kort werd samengevat. Met deze film, die voorafgaand aan de openingsfilms in alle drie de zalen werd vertoond, bedankte de organisatie alle sponsors, subsidiënten, partners en vrijwilligers. Maker Johan Rijpma reist de hele wereld over met zijn werk. In zijn experimentele films en animaties maakt hij op een speelse, creatieve manier gebruik van eenvoudige objecten uit zijn dagelijkse omgeving. Hij ontving meerdere prijzen voor zijn werk, dat internationaal wordt vertoond en tentoongesteld.

Feest in de foyer
Na afloop van de openingsfilms blies het Broken Brass Ensemble hun onweerstaanbare en overweldigende New Orleans-brass door de foyer van de Harmonie. De brassband - die tegenwoordig overal ter wereld volle zalen trekt en festivals op zijn kop zet - zorgde met een aanstekelijke mix van funk, soul, hiphop en een aanstekelijke dosis energie voor een geweldige sfeer.

Over het Noordelijk Film Festival
Het Noordelijk Film Festival beleeft dit jaar zijn 39ste editie van 5 tot en met 11 november in het bruisende hart van Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland en Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Met jaarlijks meer dan honderdvijftig films en tussen de 20.000 en 25.000 bezoeken is het één van de grootste en oudste regionale filmfestivals van Nederland. Het Noordelijk Film Festival presenteert een grote Noordse Focus van regionaal tot internationaal. Een omvangrijke filmexpeditie van IJsland via Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland tot aan groot Scandinavië en de Baltische Staten. Bijzonder aan deze editie is het onderdeel New Generation dat de dag voor de officiële opening begint: van 5 tot en met 9 november. New Generation is een speciaal programma voor filmmakers en andere geïnteresseerden, met workshops, masterclasses, inspiratiesessies en meer.


Auteur

Redactie