Fries Singer-songwriter Festival in Koepeltheater

Leeuwarden

De eerste editie van het Fries Singer-songwriter Festival wordt op vrijdagavond 9 november gehouden. Initiatiefnemers Friesland Pop en Real Cool Management programmeren acht Friese acts met als afsluitende hoofdact de Schotse singer-songwriter Rachel Croft.

Sarah Sötemann
Sarah Sötemann werd dit jaar uitgeroepen tot winnaar van de Friesland Pop Singer-songwritercontest.  Zij verstaat de kunst van tegenstellingen met haar liedjes. Het ene moment neemt ze je mee in een poëtisch muzikaal schilderij en het volgende moment wordt je met veel humor een absurdistische tekst met een tintje sensualiteit voorgeschoteld. Met haar kleinkunst achtergrond weet ze een sterke performance neer te zetten en je voortdurend te verrassen.

Ann
Jong aanstormend talent Annemieke Zwart maakt al geruime tijd indruk als zangeres in diverse acts en als soliste. De geboren Groningse heeft niet alleen een bijzondere stem maar ook een groot bereik. Daarmee heeft ze de laatste paar jaar niet alleen de opleiding D’Drive, maar ook heel Fryslân veroverd.

Chris Egbers
Chris Egbers maakt akoestische folkpop met jazzy en countryachtige invloeden. Geïnspireerd door Jason Mraz en John Mayer zingt hij catchy liedjes begeleid door ritmisch gitaarspel. Vrolijke liedjes staan centraal in zijn set. Deze worden aangevuld met relaxte jazzy nummers waarbij je kunt wegdromen. Chris won in 2016 de Friesland Pop Singer-songwritercontest en stond met z’n band FonK maar liefst drie maal in de landelijke finale van de Kunstbende.

Sequens
Sequens bestaat uit Wieger Jelsma en Angeline Westra, gitaar en zang. Wieger’s gitaarspel is pure passie en ook Angeline zingt vol overgave. Hun eigen werk is een combi van meerdere muziekgenres,  mooie ballads, maar ook up-tempo nummers en instrumentale songs. Dit alles semi-akoestisch, voornamelijk in het Fries maar ook in het Engels Sequens hanteert hierin een geheel eigen stijl, kortom een nieuwe sound.

MONAD
Monad is een duo bestaande uit Martin Pals (gitaar, luit en cittern) en Annelieke Zantinge (zang en percussie). Hun muziek varieert van akoestische neo-folk tot en met electrische neo-wave. Martin is een ervaren gitarist die al eerder te bewonderen was in acts als Cosmic U en Muziekvereniging Ons Genoegen en ook als solist.

Tolls
Na ‘7 Knopen’ heeft singer-songwriter Tolls net de tweede single ‘Kijk Mij Gaan’ van zijn aankomende debuutalbum uitgebracht. Tolls speelde bij de Popronde in 2016 en behaalde de finale van de Grote Prijs van Nederland met zijn intelligente mix van folk en indie. Zijn debuutalbum staat vol met Nederlandstalige, intieme nummers. ,,Zo kan ik in de teksten meer gevoel en nuance brengen", aldus Tolls.

Esther de Jong
Met nummers over liefde, (ver)dwalen en hartpijn sleurt Esther de Jong je mee naar een ondergrondse wereld; daar waar het weliswaar grotendeels al benauwend, grijs en grauw is, maar waar altijd ruimte is om nóg dieper te graven. Want Esther houdt nu eenmaal van graven. Daarbinnen is ze altijd op zoek naar het bekende en ook naar een rand om op te kunnen lopen… Van haarzelf, van mij, van jou, van de aanschouwer. Hopend iemand stil te doen staan, een oog te openen, een wenkbrauw op te doen trekken of iets open te breken.

Sido Martens
Sido Martens brengt als singer-songwriter niet alleen een vrachtwagenlading aan ervaring mee (hij stond bijvoorbeeld twee keer op Pinkpop), maar hij is vooral bijzonder productief door minimaal één keer per jaar een nieuw album vol Nederlandstalige liedjes de wereld in te slingeren. Hij doet dat vaak in de vorm van een bijzonder fraai vormgegeven cd of vinylplaat.

Rachel Croft
De uit York (UK) afkomstige Rachel Croft is een onafhankelijk muzikante en songwriter die rijke complexe vocalen combineert met een ritmische stijl van gitaarspelen. Haar alternatieve etherische folksongs zijn geïnspireerd door Keltische melodieën en de bedachtzame teksten van artiesten als Joni Mitchell, Sandy Denny en Matt Corby. In deze teksten verhaalt Rachel over het leven en haar ervaringen in het historische York.

Het Koepeltheater is gesitueerd in de Koepelkerk aan de Vredeman de Vriesstraat en biedt een fraaie ambiance voor de verschillende acts in het programma. Aanvang van het programma is 18.00 uur, de deuren zijn open om 17.30 uur en de entree bedraagt € 5,-.


Auteur

Redactie