Bekroonde ‘Bankier van het verzet’ wordt opnieuw vertoond in Filmhuis Stiens | Update

Stiens

‘Bankier van het verzet’ was met vijf Gouden Kalveren, waaronder die voor beste film, de grote winnaar van het jongste Nederlands Film Festival. Het is het verhaal van een keurige bankier die uiteindelijk zo’n beetje de hele illegaliteit in de Tweede Wereldoorlog heeft gefinancierd.

Update: Filmhuis Stiens vertoonde ‘Bankier van het verzet’ eerder al op maandag 12 november in De Skalm. Vanwege de enorme belangstelling is besloten deze oorlogsfilm opnieuw te vertonen op maandag 3 december om 20.00 uur in De Skalm. Wilt u zeker zijn van een plaats reserveer dan zo snel mogelijk!

De film
Opmerkelijk eigenlijk dat er niet eerder een film is gemaakt over bankier Walraven van Hall (Barry Atsma). Zijn broer Gijsbert (Jacob Derwig) werd in 1957 burgemeester van Amsterdam, maar de jongere ‘Wally’ toonde tijdens de Tweede Wereldoorlog het meeste lef. Hij verzon een constructie om leningen af te sluiten ten behoeve van het verzet en toen er later meer geld nodig was, onder andere om het stakende spoorwegpersoneel door te betalen, bedacht Wally iets nog gevaarlijkers. Onder het oog van de Duitsers verving hij schatkistpapieren in De Nederlandsche Bank door valse exemplaren en verzilverde hij de originelen. Pierre Bokma speelt Meinoud Rost van Tonningen, het toppunt van een slechte NSB'er. De film speelt zich voornamelijk af in een milieu waar nog gewoon werd gegolfd in 1944, en waar de hongerwinter niet echt ervaren werd. Regisseur Joram Lürsen maakt van het ‘papieren verzet’ van de broers Van Hall een spannend verhaal waarin onder meer koeriersters in hun fietsframe talloze bankbiljetten door het land verspreiden. ‘Bankier van het verzet’ is een prima oorlogsfilm over ouderwetse helden.

Kaarten reserveren via: www.filmhuisstiens.nl


Auteur

Redactie