Expositie Joop Smit en Antje Visser in Wijkcentrum ’t Knooppunt

Leeuwarden

Het is geen toeval dat Joop Smit en Antje Visser vanaf aanstaande woensdag in Wijkcentrum ’t Knooppunt exposeren. Beide kunstenaars van Kunstgroep en –uitleen Atteljee zijn namelijk zelf ook woonachtig in de wijk Achter de Hoven.

Joop Smit (68) is de oudste kunstenaar van Atteljee, de Leeuwarder kunstgroep, onderdeel van Zorggroep Wil. Hij werkt daar sinds december 2017 twee dagen in de week en is daarmee één van de jongste aanwinsten voor de groep van achttien kunstenaars die aan de Wijnhornsterstraat creatief actief zijn. Hij is al langer met kunst bezig. Zo heeft hij onder andere etscursussen gevolgd bij de Leeuwarder kunstenaar Jaap Ket waarvan een aantal resultaten, met als thema sport, ook op de tentoonstelling te zien zijn. In zijn werk bij Atteljee heeft Joop duidelijk een voorkeur voor voorstellingen met mensen: mensen op vakantie, aan de bar of sportend. Als voorbeeld dienen andere schilderijen of illustraties, maar ook een foto uit de krant kan aanleiding voor een werk van Joop zijn. Maar soms werkt hij ook gewoon uit zijn hoofd. Vaak begint hij met een schets in houtskool, die daarna met pastelkrijt of verf verder uitgewerkt wordt. Maar dat is niet altijd nodig, soms is de schets op zichzelf al sprekend genoeg.

Antje Visser is al sinds oktober 2016 vier ochtenden in de week bij Atteljee werkzaam. Ze wilde wel eens wat meer buitenshuis doen. Zij verbaasde zichzelf door het gemak waarmee het tekenen haar direct af ging en ook het schilderen kreeg ze al snel onder de knie. Het was een talent waarvan ze zich nog nooit bewust was geweest. Eerst heeft ze vaak schilderijen van anderen als voorbeeld genomen, en daarbij niet de makkelijkste, bijvoorbeeld Vincent van Gogh. Zonder slaafse navolging slaagde ze er in die zijn kleurige toets op haar eigen losse manier te benaderen. De laatste tijd heeft Antje, onder invloed van Leeuwarden als culturele hoofdstad van Europa, geregeld haar eigen stad getekend en geschilderd. Maar ook landschappen bevallen haar goed, waarin ze haar gevoel voor kleur goed kan gebruiken.

Wat beide kunstenaars verbindt is het plezier waarmee ze werken en ze kunnen trots zijn op de resultaten. De tentoonstelling zal worden geopend door oud-wethouder en tegenwoordig gemeenteraadslid, Andries Ekhart.

De expositie is van 7 november tot en met 1 december te bezichtigen in Wijkcentrum ’t Knooppunt aan de J.H Knoopstraat 5 te Leeuwarden.
 


Auteur

Redactie