Christelijk Gereformeerde Kerk viert 125-jarig bestaan met orgelconcert

Leeuwarden

De Christelijk Gereformeerde Kerk te Leeuwarden houdt, ter gelegenheid van haar 125-jarig jubileum, op zaterdag 10 november om 19.45 uur een orgelconcert met kerkorganist Marc Zorge in de Bethelkerk.

Naast orgelmuziek zal er ook samenzang zijn.

Zorge neemt de luisteraar tijdens het concert mee door de 125 voorafgaande jaren waarin vooral de psalmen centraal stonden. Pas veel later kwamen daar de gezangen bij, die ook de revue zullen passeren. Zorge heeft zich door de jaren heen laten inspireren door m.n. psalm- en gezangbewerkingen van Feike Asma, Jan Zwart, Willem Hendrik Zwart, Everhard Zwart en Klaas Jan Mulder. Naast werken van deze grootmeesters zullen er onder meer werken van Minne Veldman en Martin Mans op het programma staan.

Zorge (1970) begon al op vijfjarige leeftijd met orgellessen en begeleidde op elfjarige leeftijd zijn eerste kerkdienst. Op zijn veertiende speelde hij tijdens radio-opnames van de EO voor het programma ‘Laat ons de rustdag wijden’ in Thusis, Zwitserland. In de loop van de jaren begeleidde hij verschillende diensten in Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië en Luxemburg.  

In 1992 werd Zorge vaste organist in de Hervormde kerken van Lekkerkerk en Bergambacht, en speelde hij regelmatig als gastorganist het monumentale Garrels-orgel in Maassluis. Vanaf 2003 tot 2015 was hij ook organist op het Ypma-orgel in De Voorhof te Franeker. Vanaf 2013 is hij een van de vaste organisten op het Van Dam-orgel in de Bethelkerk te Leeuwarden. Zorge heeft de laatste jaren lessen gevolgd bij Eeuwe Zijlstra en Kees Nottrot, maar vooral de jarenlange lessen van Everhard Zwart zijn belangrijk geweest voor zijn muzikale vorming. De Asma-Zwart-traditie is hem dan ook met de paplepel ingegoten. ,,De lofzang heeft een voertuig nodig en dat moet een gouden koets zijn”, aldus Zorge, die daarmee een uitspraak van Willem Hendrik Zwart citeert.


Auteur

Redactie