Paul Scheffer geeft theatercollege in De Harmonie

Leeuwarden

Discussies zoals de ‘blokkeerfriezen’ domineren het nieuws. Nederland is de laatste jaren onophoudelijk bezig met de vragen: wat is onze identiteit? En wie bepaalt dat? Deze emotionele kwesties komen volgens publicist Paul Scheffer niet zomaar uit de lucht vallen.

Migratie heeft ons land ingrijpend veranderd en stelt ons voor lastige vragen. Hoe gaan we om met ons slavernijverleden? En wat bindt ons als Nederlanders? Op 15 november geeft Paul Scheffer antwoord op deze vragen tijdens een theatercollege in De Harmonie.

Paul Scheffer beschreef in zijn stof opwaaiende boek ‘Het multiculturele drama’ hoe wij langs elkaar heen leven. Twintig jaar later domineren identiteits- en migratievraagstukken nog steeds. De NRC-columnist laat tijdens het theatercollege ‘Het land van aankomst’ zien welke invloed migratie heeft op een samenleving aan de hand van de recente geschiedenis in Nederland, Europa en Amerika. Met filmfragmenten trekt hij parallellen tussen het verleden en de uitdagingen van deze tijd. Met zijn essay ‘Het multiculturele drama’ liet Paul Scheffer in 2000 zien hoe er in ons land langs elkaar heen wordt geleefd. Het leidde toen voor een grote nationale discussie. Wat is er sindsdien veranderd? Zijn we eigenlijk wel verder gekomen?

De hoogleraar Europese studies aan de Universiteit van Tilburg trekt met dit college door het land om te laten zien hoe migratie onze wereld veranderd en hij laat zijn publiek vragen stellen over de meest actuele controverses. Hij heeft het CBS gevraagd diverse scenario’s uit te rekenen, iets wat nog nooit eerder is gedaan.

Op donderdag 15 november is Paul Scheffer met zijn theatercollege te zien in De Harmonie vanaf 20.30 uur. Voor meer informatie en vragen kun je terecht op Harmonie.nl.


Auteur

Redactie