Filmmaker ontdekt Friesland opnieuw

Leeuwarden

,,Ik ben weggegaan uit Friesland omdat hier niets te beleven was. Ik ben teruggekomen en heb Friesland opnieuw ontdekt. Ik raak hier geïnspireerd en voel dat er een ander klimaat is ontstaan. Ook voor kunstenaars. Al moet de tijd leren of dat blijvend is", aldus filmmaker Froukje van Wengerden.

Misschien was zaterdag 4 januari 1997 wel de mooiste dag uit haar leven. De wereld kwam naar haar woonplaats Bartlehiem tijdens de laatst gehouden Elfstedentocht. ,,Er gebeurde wat in Bartlehiem. Maar daarna werd het weer even saai als daarvoor. Ik wist toen al: ik moet de wereld opzoeken."

Op haar achttiende vertrok Froukje van Wengerden naar Amsterdam. Ze studeerde Media & Cultuur en later aan de Filmacademie. Ze werd filmmaker. Van documentaires. ,,Ik keek veel naar films, maar werd door het genre gegrepen toen ik een docu zag over het Belgische dorpje Doel. Een verstild dorp, er woonde bijna niemand meer. Heel sferisch. Dat wilde ik ook."

De documentaires die ze maakt, herbergen ook vooral sfeer. ,,Noem ze niet journalistiek. Het is een verhaal vertellen in beeld en geluid." Zoals ‘Thúshaven Bartlehiem’, een roadmovie met als centrale vraag: wat doet wonen met je in Friesland. Wat maakt een thuis tot jouw thuis?

,,Eigenlijk ontdekte ik toen hoe mooi de provincie was die ik achter gelaten had. Inspirerend, het landschappelijke dat me toch wel heel erg aanspreekt. De rust en ruimte, de mensen." Bovendien was ze Amsterdam onderhand wel een beetje zat en wilde ze zich wel wat mengen in de provincie die uitgeroepen was tot Culturele Hoofdstad van Europa.

Er speelde nog iets. ,,Je valt in Friesland sneller op met de dingen die je doet, terwijl tegelijk het klimaat voor filmmakers matig is. Geen opleidingen, geen geld, geen makers waarmee je kunt ‘sparren’.  Maar ik heb hier dit jaar wel veel boeiende mensen ontmoet, de sfeer geproefd, het veranderende klimaat waar ook initiatieven als New Noardic Wave een voorbeeld van is. Dit jaar heeft iets goeds gedaan. We moeten het de tijd geven om het verder uit te bouwen. Waarbij dat voor bijvoorbeeld taal en theater met een enorme geschiedenis in de provincie gemakkelijker is dan voor film, dat nauwelijks historie kent."

Froukje is zelf in november zichtbaar op het Noordelijk Film Festival. Met haar film Vergeet me niet en met Scheepsatelier Eestroom, de varende atelierruimte die achter schouwburg De Harmonie komt te liggen en waar zij de 16mm film Doarp van Henk Penninga vertoont.

Kijk voor meer informatie op noordelijkfilmfestival.nl


Auteur

Redactie