Explore the North maakt volledige programma bekend

Leeuwarden

Explore the North presenteert vol trots het volledige programma voor de zesde editie van het festival op donderdag 22, vrijdag 23 en zaterdag 24 november in de binnenstad van Leeuwarden.

Onder meer rapper, schrijver en poëet Akwasi, schrijver Peter Middendorp, Amerikaanse cultheldin Baby Dee, het epische muziekstuk Sága van Dez Mona & B.O.X. en verschillende eigen producties maken het programma compleet. Eerder maakte Explore the North onder meer Mark Kozelek van Sun Kil Moon, Adriaan van Dis, Maxim Februari en Hanna Bervoets, Julia Holter bekend. Het volledige programma, blokkenschema en tickets zijn te vinden op explore-the.north.nl. 

Rituelen, bevreemding, verhalenvertellers en meer op zesde editie
De zesde editie van Explore the North gaat over transformatie. Met rituelen, bevreemding, verhalenvertellers en repetitieve, hypnotiserende en sjamanistische muziek gaat het festival de interactie met bezoekers aan. Zo neemt journalist Leendert van der Valk (gespecialiseerd in muziekjournalistiek Afrikaanse en Afro-Caribische muziek bij NRC Handelsblad en nrc.next) bezoekers mee in de wereld van voodoo. Dat doet hij met een muzikale lezing bij de band Vaudou Game en door middel van een interview met de bands Chouk Bwa & the Ångstromers en Ifriqiyya Electrique. De drie bands spelen ook op Explore the North. In Leenderts stukken ismuziek meestal een opstapje naar een groter verhaal. Zo ook in zijn nieuwe boek VOUDOU, van New Orleans naar Cotonou op het ritme van de goden (2017).

Festivalperiode vanaf 15 november
In 2018 start de Explore the North-festivalperiode al op 15 november met de opening van een vrij toegankelijk festivalhart in de vorm van een grote groentekas - de Stadskas - op het Oldehoofsterkerkhof, met vervolgens twee bijzondere internationale voorstellingen in de binnenstad (15-17 november Liquid Loft, 20-21 november AquaSonic) en met een nieuw festival gericht op jong talent op 17 november: Young Explorers. 

Méér eigen producties en samenwerkingen dan ooit
Explore the North is vanaf 2018 naast een winters stadsfestival ook een beginnend interdisciplinair productiehuis voor literatuur, taal en meertaligheid. Deze editie zoekt het festival nog meer experiment en samenwerkingen op. Er zijn meer eigen producties dan ooit te zien, waaronder Spijtproza in samenwerking met UP! Nederland. Tijdens Spijtproza vertellen ouderen op het festival over vooruitkijken, plannen maken en je leven veranderen. Of beter gezegd: ze vertellen verhalen die door professionele auteurs zijn bedacht en geschreven, maar dan wel gebaseerd op hun eigen leven. Fictie zonder scrupules, met een kern van waarheid erin. Meer informatie over alle producties en het volledige programma is te vinden op explore-the-north.nl.

Praktische info
Kaarten voor Explore the North zijn verkrijgbaar via explore-the-north.nl en 2018.nl. Daarnaast zijn kaartjes vanaf 15 november ook te koop in de Stadskas op het Oldehoofsterkerkhof. Het volledige tijdschema van het festival is inmiddels in te zien op explore-the-north.nl
 


Auteur

Redactie