Verhalen over drukker Pieter van der Weij (1910-1944)

Leeuwarden

Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) biedt op 27 oktober vanaf 14.00 uur plaats aan een middag rond Pieter van der Weij en zijn familie uit Huizum, die in de oorlog Trouw en andere verzetsbladen drukte.

Pieter van der Weij werd samen met zijn vader en twee broers opgepakt en kwam in het concentratiekamp Engerhafe om het leven. Zijn verhaal is een van de elf levensverhalen in het boek Verdwenen in Duitsland van de Duitse schrijfster Imke Müller-Hellmann, dat eerder dit jaar verscheen. Haar boek is gewijd aan elf slachtoffers van het concentratiekamp Engerhafe. Dit kamp werd als een buitenkamp van Neuengamme ingericht ten behoeve van de aanleg van de zogenaamde Friesenwall. Er vielen in het korte bestaan van dit kamp in totaal 188 slachtoffers. De grootmoeder van de schrijfster woonde in de oorlog als jonge vrouw in Engerhafe en was ontzet over de taferelen waarvan ze getuige was. Ze vertelt er later over aan haar kleindochter, die erdoor gefascineerd raakt en begint aan een zoektocht om nabestaanden van de slachtoffers op te sporen. Zo komt ze in Frankrijk, Polen, Denemarken, Nederland, Spanje, Letland en Slovenië, en hoort verhalen over het kamp en het verdriet van de nabestaanden, maar ook over het verzet in Friesland, de Spaanse burgeroorlog en de opstand in Warschau.Sprekers zijn onder anderen Tiede van der Weij, Hans Groeneweg van het Fries Verzetsmuseum en vertaler Jantsje Post. 

Organisatie: Uitgeverij Wijdemeer, Fries Verzetsmuseum en HCL.
Toegang: gratis.

 


Auteur

Redactie