Anne-Goaitske Breteler houdt lezing over walvisvaarders

Hijum

Anne-Goaitske Breteler verzorgt op zondag 28 oktober vanaf 15.30 uur in dorpshuis ‘de Kampioen’ een lezing over het boek 'De Traanjagers' - Herinneringen van naoorlogse walvisvaarders.

Als scholier werkte Anne-Goaitske Breteler in café De Bûnte Bok in het Friese dorpje Lioessens, voorheen een walvisvaarderscafé. Door het café en de sterke verhalen van de stamgasten raakte ze gefascineerd door het recente walvisvaartverleden. Een verleden waaraan wij tegenwoordig niet graag meer denken, terwijl de walvisvaart in de tijd van de wederopbouw een trotse bijdrage leverde aan de Nederlandse economie en identiteit.

Breteler bezocht een handvol walvisvaarders thuis en beschrijft de herinneringen die zij nog op hoge leeftijd hebben. De sfeer aan boord, de achtergronden en motieven van de vaarders, en de avonturen in de havens die onderweg werden aangedaan passeren de revue, evenals de jacht zelf.

De lezing naar aanleiding van haar boek ‘De traanjagers’ bevat vele prachtige verhalen over de walvisvaarten en biedt een nuance aan de hedendaagse discussie. Aan de hand van oude polygoonbeelden, foto’s, dagboekfragmenten en interviews vertelt Breteler over deze bijzondere, vaak onbekende, geschiedenis.

De entree bedraagt vijf euro. 


Auteur

Redactie