Theater in het Paleis van Justitie

Leeuwarden

WAT WE DOEN maakte op basis van een bekende rechtszaak uit de Tweede Wereldoorlog een voorstelling voor rechters en officieren van justitie in Noord-Nederland. Nu presenteert Nhung Dam, in het kader van de serie Nieuwe Makers van De Harmonie, deze voorstelling voor het Friese publiek.

Samen met regisseur Floris Delft maakt Nhung Dam een remake van het Leeuwarder Arrest van 1943, met het Paleis van Justitie als het ultieme decor voor deze voorstelling.

Raadsheren Johannes Heymeijer, Jan Wedeven en voorzitter Frans Viehoff redden op 25 februari 1943 het leven van een verdachte. De verdachte is een dief, meer dan 1500 gulden stal hij van zijn zus en zwager. Maar de raadsheren konden het niet over hun hart verkrijgen om deze man naar Kamp Erica te sturen. Een kamp waar de Duitse bezetter een onmenselijk regime hanteert. Dus ze laten de verdachte gaan, met gevaar voor eigen leven.

Het is ongeveer 75 jaar geleden dat de drie raadsheren van het gerechtshof in Leeuwarden dit unieke arrest opstelden. Dit arrest staat bekend als een van de moedigste arrestaties uit de geschiedenis en is daarom de boeken in gegaan. ‘Om des gewetens wille’ is in 2003 geschreven door H. C. L. Hermans en het arrest is nog altijd een voorbeeld van de rechtspraak in Nederland. En voor regisseur Floris van Delft in samenwerking met Nhung Dam de inspiratie voor een nieuwe voorstelling: Om Des Gewetens Wille.

Rondom actueel maatschappelijke dilemma’s maakt WAT WE DOEN theatervoorstellingen en projecten om die samen met het publiek, wetenschappers en ervaringsdeskundigen verder uit te diepen. Met Nhung Dam maken ze een voorstelling waar 65 jaar na het Leeuwarder Arrest een jongeman voor de drie rechters staat. Hij zou bezig zijn met het beramen van de aanslag op de minister-president. Tijdens de behandeling van de rechtszaak roert de politiek zich. De rechtszaak begint simpel, maar al snel worden de rechters voor het blok gezet. Gaan we mee met de politiek of blijven ze onafhankelijk? Het publiek bepaalt of ze mee gaan, of dat ze het niet kunnen ‘om des gewetens wille.’

Op 1, 2 en 3 november is de voorstelling om 20.30 uur te zien in het Paleis van Justitie, inclusief inleiding over het Leeuwarder Arrest door mr. L.T. (Leo) Wemes, persraadsheer; mr. A.R. (Fred) van der Winkel, president of mw.mr. I.A. (Ietje) Vermeulen, persraadsheer.

Kaarten zijn nu verkrijgbaar via Harmonie.nl


Auteur

Redactie