Stormram meets The Fringe in De Harmonie

Leeuwarden

De stormramavonden in De Harmonie zijn inmiddels een terugkerend fenomeen. Op 27 oktober volgt er een unieke editie in Stadsschouwburg De Harmonie waarin de noordelijke collectieven de handen ineenslaan met The Fringe.

De Harmonie transformeert tot een festivalterrein, waar voorstellingen en performances te zien zijn van zowel de noordelijke collectieven als van The Fringe.  

Stormram bestaat uit vier noordelijke collectieven: Illustere Figuren Akkers en Velden Heksenhamer en HOMSK. Regelmatig maakt één van deze collectieven plaats voor een gastcollectief. Jeffrey Meulman, oprichter van het Amsterdam Fringe Festival, hoorde van de noordelijke collectieven van Stormram en was meteen enthousiast: ,,Die Fringe mentaliteit herkende ik ook bij de noordelijke Stormramcollectieven; maken en er gewoon helemaal voor gaan! Het avontuur is daar te vinden. Een ontmoeting tussen Fringe en Stormram lag dan ook voor de hand."

,,Stormram is voor ons een platform om te experimenteren, een plek om zacht te vallen, een laboratorium met gelijkgestemden", aldus Zen Roorda (Illustere Figuren). ,,In het noorden is geen overkoepelend festival voor jonge makers zoals het Fringe. Daarom is Stormram zelf een platform begonnen, met ondersteuning vanuit de Lawei en Tryater."

De terugkerende bezoeker weet inmiddels dat een Stormramavond geen standaard theateravond is. ,,Dit is theater nieuwe stijl, een glazen laboratorium", zo karakteriseerde de Leeuwarder Courant de vorige editie. Tijdens een stormramavond krijgt het publiek in rondes verschillende voorstellingen en performances te zien. Deze editie niet alleen van de stormramcollectieven en hun gasten, maar ook voorstellingen van het Amsterdam Fringe Festival. Tussen de rondes door is er plaats voor muziek en performances. Dit alles vindt plaats door het hele theatergebouw.

Stormram vindt in the Fringe een gelijkgestemde. Eelco Venema (HOMSK): ,,Zo’n samenwerking geeft een festival extra kleur. Het biedt een nog rijker palet aan kunst." Jeffrey Meulman hoopt dat men elkaar wederzijds weet te inspireren: ,,Maar meer nog hoop ik dat zulke initiatieven bijdragen aan een goed klimaat voor jonge makers."

Waarom het publiek zaterdag naar Stormram meets the Fringe moet gaan? Zen Roorda: ,,Om als noorderling een andere noorderling te zien worstelen op het toneel." Jeffrey Meulman voorspelt ‘theater wordt de rock 'n' roll van de jaren twintig. Geloof je dat nog niet? Kom dan vooral de 27ste kijken!

Stormram vindt plaats op zaterdag 27 oktober om 19.45 uur in De Harmonie. Voor meer informatie en kaarten: harmonie.nl. 


Auteur

Redactie