Première uniek project Saman Amini in De Harmonie

Leeuwarden

Saman Amini maakt op het toneel een mix van live action (gefilmde) beelden en met de hand getekende beelden voor het beste van twee werelden: de vrijheid van animatie en de expressie en emotie van een acteur. Met als belangrijkste thema ongelijkheid in al haar facetten.

De Iraans-Nederlandse theatermaker Saman Amini gooide afgelopen jaar op Oerol hoge ogen met de anti-racismevoorstelling A seat at the table, nadat hij als acteur al schitterde in Nobody Home en The Nation (HNT). Op 31 oktober staat Saman Amini met zijn voorstelling in De Harmonie in het kader van de serie Nieuwe Makers van De Harmonie.

Saman heeft met een team gewerkt aan de creatie van een animatievideo met de titel ‘Laat Me Toe’. Deze video wordt ondersteund door het gelijknamige lied, dat Saman speciaal voor deze gelegenheid schreef en opnam. Tekenaar Tom Jager en animator Huig van den Hoofdakker werkten samen om het verhaal dat Saman zingt vorm te geven, geholpen en mede-geschreven door filmregisseur Colin Huijser en cameraman Joris Bulstra. Met de modernste technieken hebben zij Saman gefilmd en vervolgens in de animatie verwerkt. Het resultaat is verbluffend, de inhoud confronterend.

Op woensdag 31 oktober is de première van de video, aangevuld met een verhaal van Saman waarom hij dit maakte en wat zijn motieven zijn om zijn maatschappelijke betrokkenheid en politieke interesse juist vanuit deze invalshoek te belichten. Aanvullend zal Saman live zingen en spelen met materiaal uit zijn oeuvre dat aansluit op de thematiek, in de hoop dat er vervolgens een eerlijk en open debat ontstaat met het publiek. Een gesprek naar aanleiding van de video waarbij mensen naar elkaar luisteren en niet proberen te scoren op punten.

,,Ik spreek nog algemener Nederlands dan de algemene Nederlander. Gezegd toch vervloekt met een zwarte kleur en scheve tanden. Ik zeg hoe het is, zij zegt dat ik aan t overdrijven ben. Of trekt haar tas naar zich toch omdat ze denkt dat ik bedreigend ben.” – Saman Amini

Het project ‘Laat Me Toe’ van Saman Amini wordt op 31 oktober om 20.30 uur in de Stadschouwburg De Harmonie gepresenteerd. Meer informatie en kaarten zijn verkrijgbaar via Harmonie.nl.


Auteur

Redactie