Unieke samenwerkingen tussen Japanse en Friese makers op Explore the North

Leeuwarden

De Japanse en Friese cultuur worden dicht bij elkaar gebracht door Explore the North, Lân fan taal en EU-Japan Fest tijdens de zesde editie van het festival in november.

De wereldberoemde Japanse noiserockband Bo Ningen en de Friese dichter Elmar Kuiper creëren in een paar dagen nieuw werk dat ze op het festival presenteren. Het Friese strijkkwartet Risata geeft een nieuwe lading aan het concert van de Japanse producer Anchorsong. Het Japan-programma wordt compleet gemaakt door het poëtische en psychedelische Sundays & Cybele. Explore the North vindt plaats op 22 - 24 november in de binnenstad van Leeuwarden.

Wereldberoemde Japanse noiserockband met Friese dichter
Het vurige Bo Ningen brengt uitgesponnen noiserock jams van een buitenaards kaliber naar Leeuwarden. De vier muzikanten uit Tokio kwamen elkaar tegen in Londen. Nadat bassist Taigen en gitarist Kohhei urenlang in de studio uitgesponnen noise jams speelden, ontstond samen met drummer Monchan en gitarist Yuki het idee voor Bo Ningen. Speciaal voor Explore the North werkt de band samen met Elmar Kuiper. Kuiper staat bekend om zijn verbluffend gevoel voor klank en ritme in zowel zijn Nederlands- als Friestalige poëzie. Zijn ‘zangerige’ manier van voordragen botst vaak op een harder, ruwer idioom. Bo Ningen en Elmar Kuiper tonen op Explore the North gezamenlijk werk dat ze gedurende een verblijf van enkele dagen in Leeuwarden gaan schrijven.

Avontuurlijke elektronica uit Japan met extra Friese lading
De Japanse producer Anchorsong belandde in 2016 al in de top vijf van BBC’s Album of the Year. Zijn nieuwe plaat Cohesion  is geïnspireerd op traditionele Indiase percussie en Bollywoodfilm-soundtracks uit de jaren ‘70 en ‘80. Met slechts een samplepad en een keyboard zoekt hij de grens op tussen ritme en melodie. Hoewel hij veelal solo optreedt, werkt de Japanse producer vaak samen met strijkkwartetten om zijn elektronische live-muziek nog meer lading te geven. Op Explore the North speelt Anchorsong samen met het Friese strijkkwartet Risata. Dit jonge en ambitieuze kwartet geeft een extra speelse lading aan zijn psychedelische en dansbare show. De samenwerking is met dank aan Keunstwurk.

Explosieve psychedelische trip van viertal uit Japan
Het Japan-programma op Explore the North wordt compleet gemaakt door het poëtische en psychedelische Sundays & Cybele. Deze band rondom multi-instrumentalist Kazuo Tsubouchi creëert een heerlijke combinatie van klassieke psych, progrock en krautrock en vermengt deze met Japanse folklore. De band brengt een set met motorische grooves, herhalende riffs en scheurende gitaareffecten.

Over Explore the North
De zesde editie van Explore the North vindt plaats op 22, 23 en 24 november 2018. Voor het eerst start het festival al op donderdag met onder andere ‘Mechanical Ecstasy’ van Club Guy & Roni en Slagwerk Den Haag dat Explore the North samen met Stadsschouwburg De Harmonie presenteert. Bezoekers zien verder onder meer Mark Kozelek van Sun Kil Moon, Julia Holter en de winnaar van de Europese Literatuurprijs 2018 Johan Harstad. Mauro Pawlowski & Braaknoot Ensemble presenteren ‘Ode aan Nacht & Ontij’, een ode aan het vierde album van Boudewijn de Groot. In 2018 start de Explore the North-festivalperiode al op 15 november met de opening van een vrij toegankelijk festivalhart in de vorm van een grote groentekas - de Stadskas - op het Oldehoofsterkerkhof, met vervolgens twee bijzondere internationale voorstellingen in de binnenstad (15-17 november Liquid Loft, 20-21 november AquaSonic) en met een nieuw festival gericht op jong talent op 17 november: Young Explorers. Het volledige programma en kaarten voor alle voorstellingen en het festival zijn te vinden op explore-the-north.nl.  

Over Lân fan taal
Lân fan taal is een groot onderdeel van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Het hele jaar is Lân fan taal al een vrijstaat waarin alle talen welkom zijn. De taal wordt gevierd met - veelal gratis toegankelijke - festivals, projecties, exposities en activiteiten. Lân fan taal en Explore the North werk(t)en hierbij intensief samen. Zoals bij de Minifestivals rondom de premières van de projecties op de Oldehove, de maandelijkse Taaltoers en de Taalkaravaan in de zomer. Er zijn prachtige (meer)talige en literaire producties ontstaan en dat houdt niet op na 2018. Tijdens de Re-Opening van LF2018 presenteren Explore the North en Lân fan taal samen het Japan-programma, het Oostenrijkse gezelschap Liquid Loft en een Citybooks-expositie in Obe. Het complete programma staat op lanfantaal.frl


Auteur

Redactie