'De smaak van Friesland' in De Harmonie

Leeuwarden

Eten is emotie. Eten is herinnering. Eten is overleven. Eten is identiteit. Eten is gezondheid. Maar eten is ook industrie, economie, macht en politiek. En eten heeft geschiedenis en een toekomst.

Schuif aan, neem een kijkje in de keuken en het leven van een mede-Fries en proef de verhalen en aansluitend de gerechten. Dat kan eten namelijk ook heel goed: mensen samenbrengen. Want eten staat tenslotte ook garant voor gezelligheid!

De Urban Myth voorstelling van Jörgen Tjon A Fong De smaak van Friesland is onderdeel van de serie Nieuwe Makers van de Harmonie. In de voorstelling ontmoeten we elkaar rondom de gerechten en levensverhalen van de bekende en minder bekende inwoners van Friesland. Ze hebben allemaal een andere persoonlijke geschiedenis. Sommigen wonen hier al hun hele leven. Anderen vertellen hoe ze hier verzeild zijn geraakt en hoe ze zich hier ‘geworteld’ hebben. Voor hen was ‘je thuis voelen’ niet altijd makkelijk. Eten daarbij helpt, maar herkenning en erkenning van anderen nog meer.

Tijdens de voorstelling worden de Friezen geïnterviewd door actrice Jetty Mathurim. Ze speelt mee in alle verhalen, regisseert het koken met een camera voor het publiek en proeft naar hartenlust mee. Zo hoor je hoe zangeres en harpiste en voice-winnares Iris Kroes meestal on the road eet en aardappelboer Piet Hoekstra van Potatoes Go Wild zich nog kan herinneren hoe Friesland zelfvoorzienend was. Smahane Seghroucgni woont in Friesland en werkt als tolk voor vluchtelingenwerk en houdt nog steeds van de Marokkaanse keuken waar mee ze opgroeide. Zangeres en radio-presentatrice Rita Looij bracht haar eerste jaren met weinig eten door in een weeshuis in Roemenië ten tijde van Ceaucescu. Sjoerd van der Hemen, restauranteigenaar en kok kookt alleen met zelf verbouwde groenten, zelf geslacht vlees en eigengemaakte yoghurt en kaas. Marinthe de Hek van Slow Food Youth Network organiseert projecten rond voedseleducatie en het verkorten van de voedselketen. En tenslotte horen we het verhaal van Eko Kooistra, Fries in hart en nieren, maar met een Duitse vader en een Indonesische herkomst.

Samen eten en theater hebben een prominente rol tijdens feesten, rituelen en tradities. Urban Myth kiest in De Smaak van Friesland voor de combinatie van theater en eten omdat ze belangrijk zijn in veel culturen. Het is de ideale setting om makkelijk met iemand anders in contact te komen ontspannen te praten en elkaar te leren kennen. En aan het eind van de voorstelling verandert het theater in een gezellig eetplein, waar het publiek samen de bereidde gerechten kan proeven, waarbij samen eten tot nieuwe ontmoetingen leidt.

De Smaak van Friesland is onderdeel van de serie Nieuwe makers en is 23, 24 en 25 oktober te zien in Stadsschouwburg de Harmonie in Leeuwarden. Kijk voor meer informatie op harmonie.nl


Auteur

Redactie