Korenfestival Frisia Cantat met ruim vijftig koren

Leeuwarden

KCZB Regio Noord organiseert op zaterdag 13 oktober op zes locaties in Leeuwarden Frisia Cantat, een dag die open staat voor alle koren uit het hele land die zich graag willen presenteren op verschillende podia in één van de Friese cultuursteden!

De Friese korendag wordt al jaren lang gehouden en is uitgegroeid tot een prachtig tweejaarlijks evenement waar rond de veertig verenigingen graag voor het voetlicht treden. Jarenlang werd de korendag gehouden in het voorjaar in Joure en later werd het Bolsward.

In 2014 heeft de organisatie besloten om met Frisia Cantat de provincie door te trekken en werd gekozen voor de stad Franeker. In 2016 heeft het evenement plaatsgevonden in de stad Dokkum. En voor 2018 heeft de organisatie gekozen voor Leeuwarden. Een cultuurstad bij uitstek, Leeuwarden die voor 2018 de titel meekrijgt van dé Culturele Hoofdstad van Europa!

Ruim vijftig koren, waaronder kinderkoren, gospelgroepen, vrouwenkoren, mannenkoren en gemengde koren samen goed voor ruim duizend deelnemers, geven 'acte de présence'. Dit is het maximale aantal koren welke aan deze dag kunnen deelnemen!

Toegang tot alle locaties is gratis!

Het evenement zal plaatsvinden in zes prachtige historische kerken in de binnenstad of in directe omgeving van de binnenstad. Onder meer De Grote of Jacobijnerkerk, Waalsekerk, Sint Bonifatiuskerk, Koepeltheater, Doopsgezinde Kerk en de Evangelisch Lutherse Kerk. U kunt optredens verwachten van kinderkoren, gospelkoren, popkoren, vrouwenkoren, mannenkoren, gemengde koren, het Noord Nederlands Jagerskoor Prins Hendrik en enkele vocale ensembles. De verenigingen komen uit de drie noordelijke provincies maar ook uit de plaatsen Blaricum, Zoetermeer, Nijkerkerveen, Harderwijk, Zaanstad en Andijk. De koren en ensembles worden in de gelegenheid gesteld om tweemaal twintig minuten op te treden in twee verschillende kerken. Mocht dit om technische reden niet kunnen dan wordt het tweemaal op één locatie!

De opening zal om 9.30 uur worden verricht door Kinderkoor Blide Sjongers uit Dokkum en The Young Source uit Boornbergen in De Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden. Het openingswoord wordt gesproken door de heer Rikkert Kremer projectleider van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018. In de andere kerken start het programma om 10.00 uur.

Het is traditie bij Frisia Cantat om met de koren die aan het eind van de dag nog aanwezig zijn, samen muzikaal af te sluiten in De Grote of Jacobijnerkerk. Tijdens het slotconcert zal het bekende Martini Jongenskoor uit Sneek een optreden verzorgen. Tijdens de slotmanifestatie zal Burgemeester de heer drs. Ferd. J.M. Crone van de gemeente Leeuwarden de deelnemers van de dag toespreken.

Dit evenement wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds, Jan Roelof Geertsma fonds, Maatschappij tot Nut van 't Algemeen Leeuwarden, Keunstwurk/SAKO Friesland.


Auteur

Redactie