Kirana – Myths of creation in De Harmonie

Leeuwarden

Kinderen hebben hun eigen fantasie, bewegingen en taal. De creativiteit van het kind gaat soms de grotemensenwereld te boven. Maar kinderen in een zelfgemaakte opera, kan niemand zich voorstellen. Behalve drie professionele makers uit Malta, onder leiding van Ruben Zahra.

Geïnspireerd door de mythes en legendes uit China, India, Babylon en Mesopotamië wordt er in oktober een vijfdaagse workshop gegeven aan kinderen van de Michaelschool in Leeuwarden en de MUZT Musicalopleiding in Sneek. Hierdoor krijgen de kinderen de mogelijkheid deel te nemen aan het creatief proces bij het maken van een opera, door middel van muziek, theater en zelfs digitale animatie. En dat niet alleen, aan het eind van deze vijfdaagse workshop staan de kinderen zelf op het podium en vertellen zij in operavorm hun eigen myths of creation. De kinderen dragen direct bij aan het maken van het stuk met hun eigen ritmes, muziek en taal. Kirana introduceert de kinderen aan een reeks nieuwe artistieke expressie van eigentijdse muziek tot percussie workshops, van stop-motion animatie tot schilderen met licht. Dit kinderopera project combineert eigentijdse kunst met de basisbeginselen van kunst. Aan de ene kant is er de digitale vorm van muziek (het keyboard en de elektrische drum), maar aan de andere kant wordt er gewerkt met bijvoorbeeld het huilen van de wind, ritmische patronen op steen en het spetteren van water. Kirana – myths of creation is bedacht en ontworpen om kinderen in contact te laten komen met kunstenaars. Samen werken ze aan het maken van een kinderopera. Geen voorstelling is hetzelfde, want elke groep kinderen die meedoet is anders.

Kirana – Myths of creation, het kinderoperaproject door Ruben Zahra met de Michaelschool uit Leeuwarden, is vrijdag 19 oktober om 19.30 uur te zien in de Stadsschouwburg de Harmonie in Leeuwarden. Kaarten zijn verkrijgbaar via Harmonie.nl


Auteur

Redactie