Stadsschouwburg De Harmonie lanceert Nieuwe Makers

Leeuwarden

Sanne Schuhmacher is met haar kleinkunstvoorstelling 'Hoe twee mensen in één bed passen' onderdeel van de gloednieuwe serie 'Nieuwe Makers' van Stadsschouwburg De Harmonie.

Dit initiatief vanuit de Stadsschouwburg biedt nieuwe makers en talenten een podium als startpunt voor hun carrière, en dit levert verrassend nieuw theater op. Sanne Schuhmacher komt van 24 tot en met 26 oktober naar De Harmonie met een nieuwe voorstelling vol aanstekelijke verhalen, nieuwe theaterliedjes, voor alle alleenslapers, samenslapers en twijfelaars.

Op haar vijftiende is Sanne begonnen aan de jeugdtheaterschool Meeuw in Leeuwarden en heeft ze op Oerol gestaan. Na haar middelbare school gingen al haar vriendinnen rechten of geneeskunde studeren, maar Sanne voelde toen al de magie van het theater. Ze besloot om naar de Koningsacademie in Den Bosch te gaan om kleinkunst te studeren en daarna nog Writing for Performance aan de HKU in Utrecht. Ze is nu anderhalf jaar afgestudeerd en heeft meerdere toneelstukken geschreven bij BonteHond (waarvan twee genomineerd werden voor het Nederlands Theater Festival!) en haar toneeltekst Eiland bij de toneelmakerij werd genomineerd voor een Nederlands Duits Toneelschrijfprijs. Bij een tot twee keer toe uitverkochte zaal in het concertgebouw, waar ze een nieuwe Romeo & Julia schreef voor Oorkaan en het Koninklijk Concertgebouw Orkest voelde ze zich net Shakespeare.

Nu is het tijd voor Sanne zelf! Onder muzikale begeleiding van Raf Walschaerts van het Vlaamse cabaret duo Kommilfoo speelt ze haar eigen voorstelling Hoe twee mensen in één bed passen in De Harmonie. Een voorstelling over samen zijn, of alleen zijn, of allebei eigenlijk, want het een kan niet zonder het andere bestaan. Naast dat iedere mens ervaringsdeskundige is als het aankomt op alleen zijn, samenzijn en verbinding zoeken, is eenzaamheid ook een groot maatschappelijk “probleem”. Europa lijdt aan een eenzaamheidsepidemie koppen de kranten, eenzaamheid is even schadelijk als vijftien sigaretten en in Engeland is zelfs een minister van eenzaamheid aangesteld. Maar hoe doe je dat eigenlijk, dat samenzijn? Sanne gaat in haar voorstelling op onderzoek uit. Iedereen kijkt door zijn eigen ogen, iedereen ruikt met zijn eigen neus en iedereen kan alleen het denken van zijn eigen hersens horen. Hoe is het dan mogelijk om ooit echt samen te zijn?

De voorstelling Hoe twee mensen in één bed passen speelt op 24, 25 en 26 oktober, om 20.30 uur in Stadschouwburg De Harmonie Leeuwarden. Kaarten zijn nu te koop via Harmonie.nl


Auteur

Redactie