Voorstelling Anna & Us Heit in St. Vituskerk

Stiens

De Stichting Cultuur Regio Stiens heeft op zaterdag 6 oktober vanaf 20.00 uur een mooie voorstelling op het programma staan. Anna & Us Heit, een theatervoorstelling van Van Ravesteijn, zal die avond worden opgevoerd in de St. Vituskerk.

Het familiegeheim
De dochter van Willem van Oranje, Anna, huwde in 1587 haar neef, stadhouder van Friesland Willem Lodewijk. Binnen de familie gaf het huwelijk veel ophef, vanwege de 'bloedzonde'. Anna overleed na slechts zeven maanden huwelijk. Us Heit, zoals de Friezen Willem Lodewijk liefkozend noemen, hertrouwde nooit. Hij liet een praalgraf voor Anna maken in de Grote Kerk van Leeuwarden.

Het Stuk
Anna & Us Heit spoken al eeuwen rond in de provincie. Anna is onrustig, omdat een aantal zaken onbesproken is gebleven. Ze begrijpt niet waarom haar vader het gezin zoveel leed heeft berokkend. En ze vraagt zich af, waarom de familie nooit langskomt. Us Heit voelt zich thuis in Friesland en wenst te blijven. Hij draagt een familiegeheim met zich mee. Maar dan vertelt hij Anna na al die eeuwen de harde waarheid. Hierdoor wordt hun huwelijk op de proef gesteld. Anna & Us Heit is een romantische en muzikale tragi-komedie met prachtige muziek op teksten van Jan Janszoon Starter en Wopke Eekhoff. Theatermaker, Jan-Dirk van Ravesteijn, en zangeres/actrice, Ella de Jong, kruipen in de huid van dit illustere echtpaar.  

Doel
Met dit stuk wil Van Ravesteijn vooral de aandacht vestigen op de vrouw achter de man. De rol van de vrouw was eigenlijk veel groter dan aanvankelijk gedacht. Door Anna van Oranje de hoofdrol te laten spelen in dit stuk, wordt duidelijk welke rol zij vervulde en wat voor effect dat heeft gehad op de provincie.

Vanaf 19.30 uur zijn toegangskaarten te verkrijgen bij de ingang van de Sint Vitus kerk. Deze voorstelling wordt mogelijk gemaakt door de Stichting Cultuur Regio Stiens.


Auteur

Henk Albers Redacteur