FryslânPhoto Festival voor professionele- en amateurfotografen

Leeuwarden

Leeuwarden staat van 4 tot en met 28 oktober geheel in het teken van fotografie tijdens het FryslânPhoto Festival. Hét fotofestival voor professionele- en amateurfotografen van Friese grond.

Identiteit is een actueel onderwerp, ook in de fotografie. Daarom lieten de exposerende fotografen zich inspireren door het thema van FryslânPhoto Festival 2018: ‘Wie ben ik’. Hun werk is te zien in de hoofdexpositie in Winkelcentrum Zaailand, kloppend hart van het festival. Hier kun je op de benedenverdieping ook de reisfoto’s van Bas Jongerius en Geja Kuiken bekijken. Hun identiteit is nauw verbonden met reizen.

Tijdens het festival worden honderden foto’s geëxposeerd van in totaal 25 professionele Friese fotografen, 22 gevorderde amateurfotografen en 36 mensen die geen ervaring hebben met fotografie maar hier via het Participatieproject mee in contact zijn gekomen. Gedurende dit fotoproject gingen achttien nieuwkomers onder begeleiding van een fotocoach samen met wijkbewoners op pad om te fotograferen. Daarnaast zijn er nog 24 kinderen die meedoen met hun zelfgemaakte portretten en vier fotografen uit Scandinavië.

Ook op de speciale fotoroute door de binnenstad van Leeuwarden kom je bijzondere exposities tegen. Kaartjes koop je in het Zaailand of bij de voormalige gereedschapswinkel Auke Rauwerda, één van de locaties op de route. De foto’s van het Participatieproject zijn te zien in het Publiekscentrum van Leeuwarden-Fryslân 2018 en in de Hofkamer is een ontmoetingsexpositie met de deelnemers aan het fotoproject.

Er is een uitgebreid randprogramma met onder andere: pop-up fotostudio’s en Instawalks in de wijken Bilgaard, Wielenpôlle, Aldlân en Heechterp. Filmhuis Slieker toont een mooie selectie films. Ook zijn er meet & greets met de Friese professionele fotografen, waarbij op 13 oktober de nieuwe fotograaf des vaderlands, Jan Dirk van der Burg, te gast is.


Auteur

Redactie