De Hydronauten organiseren kanopolotoernooi 'Pylkwier'

Leeuwarden

'Pylkwier' is de naam van het gratis te bezoeken kanopolotoernooi dat ieder jaar in het eerste weekend van oktober door kanovereniging De Hydronauten in Leeuwarden wordt gehouden.

Tijdens dit tweedaagse toernooi op zaterdag 6 en zondag 7 oktober worden een paar honderd bezoekers en tientallen teams uit onder meer Venlo, Leiden, Amersfoort, Uithoorn en Groningen verwacht. 'Pylkwier' staat bekend als het laatste toernooi van het seizoen dat niemand wil missen, vandaar dat de Hydronauten zich altijd op een grote opkomst van kanopoloërs mogen verheugen. 

Het toernooi vindt plaats bij het eigen verenigingsgebouw op Avondsterweg 15 in Leeuwarden. Gedurende dit weekend is het Woudmansdiep, het water tussen de Froskepôlle en de vaste wal, afgesloten voor vaarverkeer. In het water worden drie speelvelden uitgezet. De wedstrijden worden op verschillende niveau's gespeeld, eerste, tweede, derde en jeugdklasse. Ieder team speelt gemiddeld vier wedstrijden per dag. 

Kanopolo is een combinatie van een water- en balsport. Twee teams van vijf spelers, elke speler zit in een korte wendbare kayak, proberen in twee keer tien minuten zoveel mogelijk doelpunten te scoren in het doel dat boven het water hangt. De bal wordt bij voorkeur met de hand gegooid, maar kan ook met een peddel worden gespeeld. Een speler die de bal heeft, moet die binnen vijf seconden weer afspelen. Spelers in balbezit mogen omgeduwd worden. Kanopolo is een zeer snelle sport, het spel verplaatst zich in een oogwenk van de ene helft van het veld naar de andere helft en kano's komen veel met elkaar in contact om de bal of een goede positie te kunnen bemachtigen. Kanopolo is dynamisch, uitdagend om te spelen, maar ook spectaculair om van de kant af naar te kijken. Hoewel kanopolo over de hele wereld wordt beoefend, is de sport bij het grote publiek in Nederland vrij onbekend. In Friesland zijn De Hydronauten de enige vereniging waar kanopolo wordt gespeeld. Momenteel is er één team dat een aantal keren per week traint en deelneemt aan diverse landelijke competities. 

Meer informatie is te vinden op www.kvhydronauten.nl


Auteur

henk.albers