Grote schoonmaakactie Skjin Wetter in Leeuwarden

Leeuwarden

De grote schoonmaakactie Skjin Wetter zal op zaterdag 6 oktober in en rond het water van de Elfstedenroute plaatsvinden. In Leeuwarden en op vier andere locaties gelegen op de Elfstedenroute zullen duikers, kanoërs, hengelsporters, suppers, zeeverkenners en diverse andere vrijwilligers zwerfafval opruimen.

Het doel van de actie is om mensen bewust te maken van de hoeveelheid afval die in het oppervlaktewater terecht komt. De actie is een initiatief van de Friese Milieu Federatie, Wetterskip Fryslân en de Elfstedengemeenten.

De locaties waar de Skjin Wetter schoonmaakactie zal plaatsvinden zijn: Harlingen, Franeker, Leeuwarden, Sneek en Balk. Iedereen is welkom om het opruimspektakel bij te wonen. Daarnaast is er op elke locatie een ludieke actie rond het thema zwerfafval. In Leeuwarden gaat Wim Warrink aan de slag. Wim maakte voor de 8ste dag een indrukwekkende schrootvismachine. Met deze schrootvismachine is het mogelijk om metalen voorwerpen uit het water te takelen. Op de dag zelf zullen onder andere de duikvereniging, hengelsportvereniging en SUP Skool uit Leeuwarden meehelpen. De actie vindt plaats rond de grachten van de Prinsentuin in het centrum van Leeuwarden. De aftrap van de actie is om 10.30 uur.   

Tijdens Skjin Wetter wordt het opgeviste afval gewogen. Dit is belangrijk voor de prijsvraag die wordt georganiseerd. Hieraan kunnen alle inwoners van Friesland meedoen en raden hoeveel afval er op 6 oktober uit het water wordt gehaald.


Auteur

Redactie