Sociale onderneming voor slachtoffers van geweld bestaat een jaar

Leeuwarden

Sociale onderneming L.A.P. Atelier uit Leeuwarden timmert alweer een jaar flink aan de weg. In deze onderneming, een samenwerkingsverband van Fier en A House of Happiness, maken slachtoffers van geweld waardevolle producten van reststoffen en verkopen die via een eigen webshop.

Elske DeWall: ,,Het is heel goed dat jullie je eigen geld gaan verdienen. Dat is belangrijk, dan ben je onafhankelijk. Jullie werken hier ook aan en daar mag je trots op zijn!”

L.A.P. Atelier is een jaar geleden opgezet met als doel jonge slachtoffers van geweld weer een toekomstperspectief te bieden. ,,Door in het atelier te werken aan mooie producten, laten we deze jonge meiden en vrouwen zien dat ze van waarde zijn voor de maatschappij", vertelt projectleider Annemarie van Rijn van Fier. ,,Ze krijgen weer een ritme, leren nieuwe vaardigheden en ervaren hoe het is om een onderneming draaiende te houden. Hiermee willen we ze toeleiden naar een passende opleiding en uiteindelijk naar betaald werk. Het gaat om: de afstand tot de arbeidsmarkt verminderen en economische en sociale zelfredzaamheid stimuleren. We willen bovendien laten zien dat je een mooi en origineel product op de markt kunt zetten met oog voor mens en milieu. Ik ben super trots op de vrouwen in het L.A.P. Atelier én op dit unieke samenwerkingsverband tussen bedrijfsleven en zorg. Samen maken we voor velen een mooie toekomst mogelijk."

Dyana werkt inmiddels een halfjaar bij L.A.P. en heeft het er erg naar haar zin. ,,De sfeer tussen de meiden en vrouwen is heel gezellig. Het werk zelf vind ik super. Ik heb geleerd dat het niet erg is om fouten te maken, je bent hier immers om te leren. Pas geleden heb ik me aangemeld voor de opleiding Styling/Design. Ik kan niet wachten om te beginnen! Dat ik nu deze stap heb kunnen en durven maken, heb ik echt aan L.A.P. te danken."

Afgelopen jaar bood L.A.P. 23 vrouwen een werkplek in het atelier, waarvan inmiddels zes zijn toegeleid naar een opleiding en vijf naar een betaalde baan. Het L.A.P. Atelier wordt mede mogelijk gemaakt door Start Foundation.

Fier en A House of Happiness
L.A.P. is een samenwerking tussen Fier en A House of Happiness en staat voor Liefde, Aandacht en Progressie. Slachtoffers van geweld maken van reststoffen nieuwe waardevolle producten, zoals tipi’s, tassen, cadeauverpakkingen en bottle covers. Jaarlijks maakt A House of Happiness ruim 250.000 gordijnen op maat. De reststoffen worden hergebruikt. Fier biedt opvang en behandeling aan slachtoffers van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Het L.A.P. Atelier richt zich op duurzaam produceren, onderwijs en arbeidsparticipatie. Alle producten zijn handgemaakt, duurzaam en authentiek.

Meer informatie via: www.lapatelier.nl


Auteur

henk.albers