Friese koffie scoort goed in de jaarlijkse Koffie Top 100

Leeuwarden

Een aantal Friese horecazaken is dit jaar wederom doorgedrongen tot de Misset Koffietop100, de prijs voor de beste koffie van Nederland.

De Koffietop100 wordt jaarlijks georganiseerd door Misset Horeca, het toonaangevende magazine voor de horeca. Honderden koffiebedrijven worden in drie rondes bezocht door een vakjury en de hoofdjury. Zij gaan op zoek naar de beste koffieserverende bedrijven van ons land. Bij elk bedrijf worden dezelfde dranken in dezelfde volgorde geproefd: eerst een zwarte koffie (filter, americano, long black of lungo), dan een espresso en als laatste een cappuccino. Deze worden beoordeeld op een aantal criteria, waarbij de jury dezelfde manier van scoren hanteert als het World Barista Championship (WBC).

Friese finalisten
De hoogste Friese plaats en de provinciewinnaar is Grand Café Z uit Leeuwarden op de vijftiende plaats. Naast deze eer hebben ze nog een bijzondere prijs gewonnen: het grand café met de beste koffie van Nederland!

Ondernemer Bouwinus en zijn team zijn al jaren een vaste waarde in de hogere regionen van de lijst met eerst Coffee Central en nu Grand Café Z. De jury laat zich uit in louter superlatieven: ,,Top Filterkoffie, top espresso en top cappuccino! Met andere woorden: Een aanwinst voor het centrum van Leeuwarden."

Volgens opleider en hoofd barista Freddie Alves is het bereiken van de hoogste positie in de provincie en de kroon op zijn koffiewerk, maar hij is al weer druk bezig met nieuwe plannen. Zijn doel voor de komende weken is het team van Z naar de eerste plek werken bij de Noord Nederlandse Barista Kampioenschappen.

Post Plaza uit Leeuwarden is binnen gekomen op plek 100, Klokkenstoel uit Goingarijp is als 86ste geeindigd en ‘t Smelnehus uit Drachten op de negentiende plaats.


Auteur

Redactie