De Skalm: Drie billboards zorgen voor opschudding

Stiens

De dochter van Mildred Hayes is vermoord. Zeven maanden later zit er nog geen schot in de zaak. Dat verandert als Mildred de politie ter verantwoording roept op drie grote aanplakborden.

Zo begint ‘Three billboards outside Ebbing, Missouri’ die Filmhuis Stiens maandag 1 oktober vertoont in De Skalm. Aanvang 20.00 uur.

Toch is de politie in deze film niet de grote vijand. Ook al ziet een van hen de borden als een oorlogsverklaring, politiecommissaris Bill Willoughby (Woody Harrelson) is een geliefde en toegewijde politieman die Mildreds pijn elke dag voelt. De rouwende moeder wordt steeds harder in haar woorden en daden. Woede die woekert in het hart, zo toont regisseur en scenarist Martin McDonagh, doet niet aan empathie of morele bezwaren. Toch is ‘Three billboards’ geen loodzwaar drama. Tragedie en komedie houden elkaar in evenwicht. Steeds als je denkt te weten wat de film gaat doen, maakt het verhaal een zwaai en stuurt het je een onverwachte kant op. Maar de boodschap is duidelijk: een gebrek aan gerechtigheid kan kleine en grote samenlevingen in een spiraal van geweld laten belanden. Tegelijk is ‘Three billboards’ een aanval op de Amerikaanse maatschappij, waar racisme welig tiert en het recht om wapens te bezitten als een grondwettelijk recht beschouwd wordt. De film won dit jaar twee Oscars: voor Frances McDormand als Mildred en Sam Rockwell als de racistische agent Dixon.  

Meer informatie en reserveren via www.filmhuisstiens.nl


Auteur

Redactie