Veel karateka's op Oldehove Cup in jubileumjaar Iryoku

Leeuwarden

Karatevereniging Iryoku uit Leeuwarden/Stiens organiseert op zaterdag 29 september de Oldehove Cup. De negende opeenvolgende editie van het jaarlijkse evenement vindt plaats in een nieuw, bijzonder seizoen voor Iryoku; op 1 september was het precies 25 jaar geleden dat de vereniging werd opgericht.

Het full contact-karatetoernooi voor kinderen, jongeren en volwassenen wordt gehouden in Sporthal Rengers in Leeuwarden. Naar schatting gaan circa tachtig karateka's er de strijd met elkaar aan voor de prestigieuze bokaal die je niet wint maar verdient. De Cup wordt dit jaar uitgereikt door Léon Lijzenga van de afdeling Sport van de Gemeente Leeuwarden.

Kata en kumite
Het toernooi kent een ochtend- en middagdeel. 's Ochtends is er vanaf 10.30 uur een toernooi voor specialisten op het gebied van kata (loopvormen). Daarna volgen kumitewedstrijden, waarbij dames en heren het op de mat tegen elkaar opnemen. De deelnemers, die op basis van leeftijd en gewicht worden ingedeeld, zijn afkomstig van dojo's (scholen) uit Nederland en België. Dojo's uit IJlst, Dokkum en Drachten verdedigen met Iryoku de Friese eer. Namens Iryoku doen onder meer regerend Nederlands kampioen Jesse Swart (16) uit Hallum en Oldehove Cup 2015-bezitter Brigitte Breur (11) uit Leeuwarden mee.

Moed, wilskracht en respect
Bij zowel kata als kumite kunnen in de poules eerste, tweede en derde prijzen gewonnen worden. De belangrijke bokaal wordt niet gewonnen maar verdiend: de Oldehove Cup. De Cup gaat naar degene die het meest de kernwaarden van het (Shin)Kyokushin Karate (moed, wilskracht, respect) heeft uitgedragen. Een poulewinnaar is niet automatisch de grootste kanshebber; ook iemand zonder podiumplek kan hem verdienen. Hij of zij wordt aan het einde van de dag door de Oldehove Cup-commissie aanwezen. Vorig jaar was de Cup voor Marleen Groeneveld van Advance Sports uit Zwolle. Eerder ging hij naar Delfzijl (2016, 2010), Leeuwarden (2015), Wagenborgen (2014), Zwolle (2013), IJlst (2012) en Zutphen (2011).

25 jaar Karatevereniging Iryoku
Bij Iryoku (wilskracht) wordt sinds 1993 het Kyokushin Karate van Masutatsu Oyama onderwezen. De club is opgericht door Gilbert Cleveringa (secretaris/penningmeester, vijfde dan) en Arend Mud (voorzitter, tweede dan). Iryoku heeft vijf scholen in Friesland - vier in Leeuwarden en één in Stiens - en telt meer dan 120 leden, waarvan zeven bezitters van de zwarte band. Iryoku is aangesloten bij de Nederlandse ShinKyokushin Organisatie (NSKO). Leerlingen hebben een groot aantal Friese en (inter)nationale prijzen veroverd. Iryoku viert op zaterdag 6 oktober haar 25-jarig bestaan met allerlei festiviteiten. In de ochtend worden vanaf 10.30 uur demonstraties gegeven op het Gouveneursplein en Lombardplein in Leeuwarden. 's Middags zijn er voor leden en oud-leden workshops in Sporthal Kalverdijkje, waaronder Kung Fu, Kendo, origami en kalligrafie.


Auteur

henk.albers