Melk & Dadels in De Harmonie

Leeuwarden

‘It’s a man’s world’ is wat veel mensen denken over de Marokkaanse gemeenschap. De voorstelling Melk & Dadels met rauwe, persoonlijke en speelse getuigenissen zal daar voorgoed verandering in brengen.

Op zaterdag 29 september is dit werk van regisseur Daria Bukvić, in samenwerking met ex-parlementariër en schrijven Tofik Dibi, te zien in De Harmonie. De vier jonge Marokkaans-Nederlandse actrices Soumaya Ahouaoui, Kyra Bououargane, Fadua El Akchaoui, Khadija El Kharraz Alami vertellen hun verhalen over zowel de pijn als de vreugde van de Marokkaanse én Nederlandse cultuur.

Melk & Dadels is geïnspireerd door het gelijknamige verhalen- en receptenboek ‘Melk & Dadels’. In dit boek staan verschillende recepten uit de Marokkaanse keuken. Ook staan er verhalen in van 40 tweede generatie Marokkanen die met hun moeder in gesprek gaan over diverse gerechten en hun geboorteland Marokko.

De voorstelling  is vergelijkbaar met stand-up-achtige voorstellingen. Er wordt een verzameling van scènes vertoond met als leidende draad de verhalen van de vier actrices zelf. Deze verhalen zijn niet alleen herkenbaar voor Marokkaanse gezinnen. Volgens El Kharraz Alami heeft hoe je jeugd verlopen is vooral te maken met ‘mens-zijn’. ,,Daardoor kan ook iedereen zich in deze voorstelling herkennen. We vertellen verhalen vanuit ons perspectief, maar dat is niet anders dan dat van mijn blonde vriendin die uit een gezin komt met een alleenstaande moeder en vier kinderen bij drie verschillende vaders.  Het vooroordeel: 'oh jouw situatie is zo en zo, want je bent Marokkaans', dat denken in hokjes, daar willen wij korte metten mee maken."

Het doel van de voorstelling Melk & Dadels is om korte metten te maken met het wij-zij-denken. Dit doen zij door middel van een scherpe voorstelling met veel zelfspot. Tofik Dibi: ,,Telkens als ik een open gesprek voer met een Marokkaans-Nederlandse vrouw die mijn pad kruist, raak ik overweldigd. Hun verhalen zijn altijd zo intens; of ze nou afkomstig zijn van mijn moeder, mijn tantes, nichten, vriendinnen of toevallige voorbijgangers. Iedere keer denk ik: wat zou het toch veel kunnen betekenen als deze verhalen ongecensureerd hun weg naar het publiek zouden vinden.”

Op zaterdag 29 september is Melk & Dadels om 20.30 uur te zien in Stadsschouwburg De Harmonie. Kaarten zijn verkrijgbaar via Harmonie.nl.


Auteur

Redactie