Jimmy’s: veilige ontmoetingsplek voor jongeren

Leeuwarden

Jongerencentrum Jimmy's is geheel ontstaan vanuit de behoefte van de jongeren zelf. Zij bepalen de huisregels, maken de ideeën en komen met vragen over allerlei onderwerpen die hen bezighouden. Jimmy’s moet dan ook niet gezien worden als een jeugdhonk. Er wordt vooral gekeken naar de mogelijkheden.

Lex van Dongen, jongerenwerker bij WELLZO, voegt daar aan toe: ,,De jongeren staan hier centraal. Zij zijn eigenlijk mede-eigenaar, ook letterlijk. Sommigen hebben zelfs een sleutel zodat ze buiten de openingsuren van Jimmy’s hier nog kunnen werken aan schoolopdrachten. Ze bedenken tevens zelf projecten, hiervoor hebben ze een ‘projectenmuur’. Bovendien is er een ‘kwaliteitenbord’ waar ze hun kwaliteiten op plaatsen. Ze kunnen elkaar zo helpen door kennis en vaardigheden uit te wisselen.”

Veilige plek
Lex vertelt verder: ,,Voor veel jongeren is dit een veilige plek om leeftijdgenoten te ontmoeten. Ze kunnen er eveneens met vragen terecht met betrekking tot school/stage/werk, of hieraan werken bij Jimmy’s. Soms helpen we met het afhandelen van administratieve zaken, en we beantwoorden vragen over onder andere seksualiteit, alcohol en drugs. Sommigen stromen in via UWV, ZIENN, Fier, GGZ, een wijkteam of school. Wij kunnen de jongeren voorts opvangen en helpen bij een soort reïntegratietraject, zodat ze kunnen participeren in de maatschappij. Over het algemeen zijn er binnen de openingsuren van Jimmy’s zo’n vijftien tot twintig mensen aanwezig. Dan is er ook altijd een jongerenwerker (vanuit WELLZO) bij als back-up. De leeftijd van de jongeren ligt gemiddeld tussen de zestien en twintig jaar.”

Sven (18): ,,Ik vind het hier erg gezellig, het contact met de mensen vind ik leuk aan Jimmy’s. Je kunt hier helemaal jezelf zijn. Ik zit op het Piter Jelles. Twee jaar geleden heb ik hier een snuffelstage gelopen. Ik ben toen via school hier terecht gekomen en eigenlijk wat blijven hangen.” 

Jezelf kunnen zijn
Meta (17): ,,Ik ben hier ook via school gekomen. Een stagiair bij de FP-lounge (Friese Poort; soort relaxplek daar) wees mij hier op. Ik kom hier ook voor de sociale contacten. En als er iets is, kun je altijd met iemand daarover praten." Ze zit - terwijl ze dit vertelt - achter de piano en speelt heel zacht een wijsje. Sven: ,,Soms zingt ze er ook nog bij, dat is zó mooi.”

Jacer (24): ,,Ik kom hier nu al twee jaar en ik vind de contacten hier fijn. Even lekker rustig zitten. Ik wil beginnen met een opleiding social work aan NHL Stenden. Ook lijkt het me leuk om sportdocent of personal trainer bij een sportschool te worden. Ik begeleid nu een groep meiden bij Jimmy’s. We doen een soort bootcamp. Dat is een traject met fitnessoefeningen maar dan buiten. De gastvrijheid hier waardeer ik enorm. Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen en ben opener geworden, het contact met mensen verloopt daardoor ook gemakkelijker.”

Tekst: Jantsje Walstra


Auteur

Redactie