Friesland Pop organiseert Helden Fan Hjir

Leeuwarden

Een nieuw evenement staat zondag 30 september te gebeuren in Friesland. Op die dag gaan in zoveel mogelijk dorpen en steden Friese muzikanten het podium beklimmen.

Bands, singer-songwriters, rappers, korpsen, dj’s, koren en muziekverenigingen, iedereen doet mee, van klassiek tot pop en van jazz tot hafabra. Op deze manier laat organisator Friesland Pop met Helden Fan Hjir zien wat Fryslân als ‘iepen mienskip’ allemaal wel niet aan muziek te bieden heeft, in de grotere plaatsen in de provincie, maar zeker ook in de kleinere.

In Leeuwarden en omgeving is het wel bijzonder druk met meer dan 75 optredens; zo doet ‘Lûd Fan De Middelsée’ mee met maar liefst zeventien verschillende orkesten, die vooral in de kleinere dorpen rond Leeuwarden optreden met een slotmanifestatie onder de Oldehove. Daar heeft dan bovenop de toren eerder die middag Zippora Tieman, winnares van de Friesland Pop Singer-songwritercontest 2017, haar liedjes in het Noors, Nederlands en Engels al laten horen. Minstens nog eens zoveel acts (op het moment van schrijven 23) staan er in Neushoorn op de planken, in een mix van amateurs, aanstormend nieuw talent en gevestigde namen. Nog meer optredens zijn er in Het Gitaarhuis, de Sint Jacobsstraat-braderie, Café Scooters, Tromp Theater, Paddy O’Ryan en Post Plaza. Speciale optredens zijn er van WIEBE bij Omrop Frylân coryfee Willem Wâldpiek in de huiskamer en van kersverse winnares van de Singer-songwritercontest 2018 Sarah Sötemann in het bijzondere kunstwerk De Watermolecuul op het Wetsus-terrein.

Helden Fan Hjir laat vooral ook zien wat er in de kleinere kernen aan de hand is en rond Leeuwarden zijn er naast de korpsen en orkesten optredens  in het kerkje van Swichum, De Wier in Koarnjum, De Twee Gemeenten in Jirnsum en in Weidum staan er een aantal Friestalige acts in het Doarpshûs.

De optredens

Neushoorn (hele dag): Psychotic Lumberjacks, Post-It, Drift, The Crooked, I-Lonca, Gunnarr, Ruurd Woltring, Miranda Hooijenga, VJ-Loki, Chris Egbers, Ann, Asilah, Kristel, Judy Fires, Rich, Dirk, Leeuwarder Collectief, Trase, Raptiel, Fjouwer, Devil’s Carnival, De Rechtszaak en The Legendary Jerks.

Café Scooters: Mata Herrie met: Braakbeer, DeVault, Subspace, Pendants en Deadbeat Django & His Loser Friends.

Tromp Theater: Sido Martens en Nancy & The Sinatras

Het Gitaarhuis: MONAD, Tessa van der Veen en The Wabe

Willem Wâldpiek: WIEBE

Paddy O’Ryan: Sake Hijlkema

Post Plaza: Marije

Prinsentuin: Kila The Kool en Improv

Oldehove: Zippora Tieman, Lûd Fan De Middelsée

Watermolecuul: Sarah Sötemann

Café De Spoek: Big Mack

De Wier Koarnjum: Great Lake

Fietstocht dorpen: Lûd Fan De Middelsée met 17 orkesten

Doarpshûs Weidum: De Tigers fan Greonterp, Xigatze, Sytse Haima en The Sunny Roadshow

De 2 Gemeenten: Berend

Kerkje Swichum: Weima & Van der Werff

Meer optredens zijn nog in de maak. Kijk op www.heldenfanhjir.nl voor het hele programma en de aanvangstijden.

Helden Fan Hjir is een project van Friesland Pop en maakt onderdeel uit van Neverending Orchestra en LF2018


Auteur

Redactie