Openingsvoorstelling Friese Dansdagen met echte families

Leeuwarden

De allereerste Friese Dansdagen openen op donderdag 4 oktober met de voorstelling Bloedbanden. Een show waarin échte familieleden met elkaar op de planken staan.

'Iedereen kan dansen' is het motto voor de eerste Friese Dansdagen die plaatsvinden van 4 tot en met 8 oktober. Leeuwarder Stadsschouwburg De Harmonie wordt omgetoverd tot een danspaleis voor iedereen die van dans houdt. Speciaal voor de opening vindt een uitwisseling plaats tussen een Friese en Limburgse familie. Robert Wintjens, directeur van de Nederlandse Dansdagen, opent het evenement.

Dansvoorstellingen, workshops, een dansmarkt en een open podium vullen het programma. Extra bijzonder zijn de eigen producties van de Friese Dansdagen; Bloedbanden en Sprookje zonder Beperking.  

Bloedbanden draait om de vraag ‘hoe sterk is jouw bloedband?’. Logisch dus, dat de voorstelling gedanst wordt door échte families. Raymond Guzman ontwikkelde een dans waarin hij met zijn vrouw, dochters, zoon en kleinkinderen op het toneel staat. ,,Dansen met mijn familie is bijzonder en nieuw voor mij. Het is tot nu toe wellicht mijn grootste uitdaging, en eveneens de mooiste”, aldus Guzman.

Urban choreografe Jennifer Romen maakte een dansvoorstelling met het Limburgse gezin Zwart en in het voorprogramma van Bloedbanden vullen zes verschillende familieleden het podium. Van een vader met zijn dochter in een rolstoel tot een zoon die een ode brengt aan zijn overleden vader.

De voorstelling Bloedbanden gaat in première op 4 oktober en is een week later te zien tijdens de Nederlandse Dansdagen in Maastricht.

Kun je geen genoeg krijgen van dans? Kom naar de masterclasses van Jens van Daele, Jennifer Romen, Sanne Clifford of van de breakdancers van The Ruggeds.

Kijk voor het volledige programma op www.defriesedansdagen.nl.


Auteur

Redactie