Merkwaardige knipoog icoon Rense Westra

Warten

Acteur Rense Westra (1946-2015) woonde de laatste vijftien jaar van zijn leven in het waterdorp Warten. Reden dus om tijdens de Wartenster Wetter Wille even stil te staan bij deze markante acteur die landelijk faam verwierf in de Friestalige soap ‘Baas boppe baas’.

'In ikoan mei in knypeach’ zo heet de theatervoorstelling die in totaal zeven keer werd uitgevoerd in de Nederlands Hervormde kerk in Warten.

De voorstelling duurt een half uur en de toeschouwers worden meegevoerd naar de Tweede Wereldoorlog. Je zou het een voorstelling met een merkwaardige knipoog van icoon Rense Westra kunnen noemen. De verwachting was vooraf dat het leven van de fameuze Tryater acteur Westra centraal zou staan met her en der plukjes uit zijn toch wel turbulente leven. De soldaten bij de ingang van de kerk zetten je op het verkeerde been. Bij binnenkomst de welluidende klanken van de Duitse soldatenliederen.

Het zou dus over de Tweede Wereldoorlog gaan en het vervolg bevestigde dit. Muziek uit die tijd met bijvoorbeeld het Duitse Lili Marleen en het Amerikaanse Working for the Yankee dollar. Een tijdsbeeld met in de hoofdrol geluidloze beelden uit de film De Fûke uit 2000 naar het in 1966 verschenen, gelijknamige boek van Rink van der Velde. Beelden dus van Westra in de rol van visser Jelle op een scherm geprojecteerd. Daarnaast werd in de kerk een tekstloze Razzia verbeeld compleet met zoeklicht en onderduikers om het nog spannender te maken. En zo krijgt de toch prachtige soldatenmuziek voor aanvang toch de bittere bijsmaak van geweld, terreur en moord.

De voorstelling was oorspronkelijk ingediend als een Under de Toer project maar werd als geheel afgewezen. Om die reden kwam de voorstelling in de programmering van de Wartenster Wetter Wille terecht. Het blijft gissen naar wat eigenlijk de bedoeling is van deze voorstelling. Is het een tijdsbeeld geven van de Tweede Wereldoorlog? Of is het een hommage aan de acteur Rense Westra met die oorlog als toevallige achtergrond? Hoe dan ook, de voorstelling ‘In ikoan mei in knypeach’ blijft een wel heel merkwaardige knipoog van het icoon Rense Westra. Want dat Westra in de Friese theaterwereld een icoon was, is onomstreden.

Tekst: Rynk Bosma


Auteur

Redactie