Fietscoach van start om foutgeparkeerde fietsen op Stationsplein tegen te gaan

Leeuwarden

De foutgeparkeerde fietsen op het Stationsplein in Leeuwarden zijn de gemeente Leeuwarden een doorn in het oog. Terwijl de moderne, bewaakte NS fietsenstalling in de buurt is, parkeren nog veel mensen hun fiets op het plein.

Vanaf maandag 17 september wijzen fietscoaches foutparkeerders op de mogelijkheid om de fiets de eerste 24 uur gratis in de NS fietsenstalling te zetten. Tevens wijzen zij op de kosten van € 25,- om de fiets na verwijdering terug te krijgen. Naast de standaard verkeersborden die fietsers op het parkeerverbod wijzen, hangen er vanaf maandag bouwhekdoeken die verwijzen naar de fietsenkelder. Verkeerswethouder Friso Douwstra hing de doeken maandagochtend samen met de fietscoaches op.

Het verwijderen van fout geparkeerde fietsen door handhavers van Stadstoezicht gaat gewoon door. Om foutparkeerders kennis te laten maken met de fietsenstalling, worden de verwijderde fietsen tijdelijk in de NS fietsenstalling bewaard. Daar kunnen ze voorlopig nog gratis worden afgehaald. Bij de Algemene Fiets Afhandel Centrale (AFAC) aan de Voltastraat 11 in Leeuwarden moet € 25,- worden afgerekend.