Lûd fan de Middelsee wordt een feest van muziek

Leeuwarden

Het Lûd fan de Middelsee! klinkt op zondag 30 september. Dit Under de Toer-project bestaat uit bijzondere locatieconcerten in het gebied van de oude Middelsee en een Slotconcert onder ús toer, de Oldehove.

We zijn benieuwd naar dit Leeuwarder project en hebben daarom vier mensen, die achter de schermen druk bezig zijn met de voorbereidingen, uitgenodigd om hier meer over te vertellen.

Rond de tafel zitten Geert Jan Kroon, Floris Wapstra, Tamara Schoppert en Annewiep Bloem. Floris, bandmanager van Pasveer heeft zich bezig gehouden met de vergunningaanvraag en meldt goed nieuws: ,,De vergunning is zojuist binnengekomen! Echt, niemand kan zich een voorstelling maken van de tijd die daar in gaat zitten. Hoe geduldig je moet zijn. Een draaiboek van zo’n veertig pagina's is uitgegroeid naar een boekwerk van bijna het dubbele.” Iedereen is opgelucht.

Geert Jan Kroon, componist en dirigent, heeft zijn klus voor Lûd fan de Middelsee er voor een groot deel op zitten. Hij heeft de compositie Sound of the Middlesea voor het slotconcert geschreven. ,,Echt uniek dat je een compositie schrijft waarin zowel showbands, hafabra en pipers een rol spelen. Dit is m’n grootste muziekstuk tot nu toe. Voor mij wordt het straks spannend als die zeventien verenigingen samen gaan repeteren. Hoe klinkt het en past het inelkaar? En dan nog de tekst van Fabian Jansen erbij!"

Tamara Schoppert, verantwoordelijk voor de eindregie van het slotconcert, glimlacht. ,,Het verhaal van Lûd fan de Middelsee is jezelf steeds opnieuw uitvinden. Het landschap, de toren en de muziekverenigingen, ze zullen moeten meebewegen met hun dynamische omgeving om bestaansrecht te houden. Dat komt steeds terug op 30 september. In de locatieconcerten waar muziekverenigingen in ongewone combinaties spelen en soms dingen doen die ze niet eerder hebben gedaan. En in de compositie van Geert Jan voor het slotconcert op het Oldehoofsterkerkhof. Dat belooft een krachtige en ontroerende ontmoeting te worden tussen de Oldehove (vertolkt door Fabian Jansen), Nynke de Jong en de zeventien orkesten. Bouke Oldenhof heeft hiervoor een prachtige tekst geschreven. Wat ik echt kwijt wil is dat het gewoon ontroerend is om te zien hoe hard er door zoveel vrijwilligers van deze nieuwe muziekfederatie wordt gewerkt om met hun  muziek en hun orkesten zo goed mogelijk voor de dag te komen.”

,,Dat maakt Lûd fan de Middelsee voor mij ook de ultieme vorm van mienskip”, vindt Floris. ,,Omdat zoveel mensen zich er belangeloos voor inzetten, omdat we in onverwachte combinaties samenwerken en omdat we voor de locatieconcerten samenwerken met allerlei clubs uit de dorpen (kaatsvereniging, toneelvereniging, dorpshuis, enz.)."

,,En zo bijzonder omdat we nog maar anderhalf jaar samenwerken en elkaar pas kort kennen”, vult Annewiep Bloem, voorzitter van Samenwerkende Muziekverenigingen Leeuwarden (SML), aan. ,,Dat we dit gewoon doen, zo’n groot project. Maar we zijn met z’n allen een beetje gek en krijgen het voor elkaar. SML barst van het talent, creativiteit en energie. De amateurmuziek leeft echt in de gemeente Leeuwarden en laat dat op deze manier ook horen.”

Alle vier zijn het eens: Lûd fan de Middelsee wordt een feest van muziek met een nog nooit vertoonde, eigentijdse finale. Een must voor elke Liwwadder en muziekliefhebber!

Kijk voor meer informatie op www.sml.frl


Auteur

Redactie