SC Cambuur verovert koppositie na zege op Telstar

Leeuwarden

SC Cambuur heeft ook de derde thuiswedstrijd van dit seizoen gewonnen. In het Cambuur Stadion waren de Leeuwarders vrijdagavond met 2-0 te sterk voor SC Telstar.

Voor het eerst sinds 3 mei 2013 mogen de geel-blauwen zich weer koploper van de eerste divisie noemen omdat Go Ahead Eagles, tot aan deze speelronde nog de nummer 1, een misstap maakte bij Jong AZ. 

Wedstrijdverloop

Cambuur startte goed en had het meeste balbezit. Vervolgens werd het minder en vooral rommelig (zwakke passes, en dus veelvuldig balverlies) bij de Leeuwarders waardoor Telstar beter in de wedstrijd kwam. In de 22ste minuut viel de 1-0 dan ook min of meer uit de lucht; Kevin van Kippersluis zette zijn ploeg, na prima wegsteken van Andrejs Ciganiks, op voorsprong. Kort daarop vloog een schot van Karim Rossi rakelings naast. Tot aan de rust gebeurde er weinig spannends en consolideerde de thuisploeg de krappe marge vrij eenvoudig. 

De Leeuwarders hervatten het duel met een noodgedwongen wijziging. Robin Maulun verving Kevin Schindler die teveel hinder ondervond van een kwetsuur.

Xavier Mous had in de tweede helft aanvankelijk niks te doen, maar toonde zich rond het uur tot tweemaal toe (wederom) een prima sluitpost. Mous wist zowel een doelpoging uit een vrije trap te pareren als een veelbelovende aanval van de ploeg uit Velsen-Zuid boksend onklaar te maken. Krap een kwartier voor tijd - in een fase waarin de bezoekers het meest aandrongen - verschafte Justin Mathieu zijn elftal een flinke portie lucht. Hij controleerde een uitverdedigende kopbal subliem met zijn borst en haalde snoeihard uit: 2-0. Kort voor tijd moest Telstar verder met 10 man nadat Jasper van Heertum tegen een tweede gele kaart aan was gelopen. Het elftal van René Hake trok de vierde overwinning van het seizoen daarna gemakkelijk over de streep en nam bovendien de koppositie in de eerste divisie over van Go Ahead Eagles. 

Opstelling SC Cambuur

Mous, Van Wermeskerken, Mbende, Schilder, Sambissa, Ciganiks, Schindler ('46 Maulun), Schils, Mathieu ('78 Kallon), Van Kippersluis, Rossi ('65 Robertha)

Karakteristieken

Uitslag: 2-0 (1-0)

Scoreverloop: 1-0 Van Kippersluis ('22), 2-0 Mathieu ('76)

Scheidsrechter Siemen Mulder gaf geel aan Mbende, Maulun (SC Cambuur) en Bronkhorst Lescano, Van Huizen, Van Heertum 2x en dus rood (SC Telstar). 

Aantal toeschouwers: 7.362

Tekst: Henk Albers / twitter @henkalbers1970 


Auteur

henk.albers