Adriaan van Dis, Hanna Bervoets, Maxim Februari en Julia Holter naar Explore the North 2018

Leeuwarden

Adriaan van Dis, Maxim Februari en Hanna Bervoets zijn toegevoegd aan het festivalprogramma van Explore the North 2018. Gezamenlijk spreken de drie schrijvers op vrijdag 23 november over identiteit en mens zijn in de gedigitaliseerde samenleving.

Afgelopen week bracht de organisatie al naar buiten dat ook de Amerikaanse zangeres en componist Julia Holter naar Leeuwarden komt.

Mens zijn in een gedigitaliseerde samenleving
Adriaan van Dis, Maxim Februari en Hanna Bervoets gaan tijdens het festival in gesprek over mens zijn in een gedigitaliseerde samenleving. De auteurs houden zich - vanuit verschillende invalshoeken - volop bezig met dit onderwerp.

Maxim Februari baseerde zijn boek Klont (2017) op zijn zorgen over de ‘dataficering’ van de samenleving. Het werk werd door de Volkskrant uitgeroepen tot de beste Nederlandstalige roman van dat jaar. Februari schrijft romans, essays en columns voor NRC Handelsblad. 

Hanna Bervoets studeerde Media en Cultuur, debuteerde in 2009 met Of hoe waarom en schreef voor onder andere Volkskrant Magazine. Haar boeken werden door NRC al bestempeld als ‘laboratoriumliteratuur’: ,,Bervoets schrijft onderzoekende bijna essayistische romans over wat mensen zijn, hoe mensen handelen in een kunstmatige situatie, wat hen dan beweegt.” 

Adriaan van Dis heeft een veelzijdig oeuvre, waarvoor hij vele prijzen won, zoals de Constantijn Huygensprijs, de Trouw Publieksprijs en de Libris Literatuurprijs. Hij groeide op in een Indische familie, wat een belangrijk thema vormt in zijn werk. Als schrijver debuteerde Adriaan van Dis in 1983 met de roman Nathan Sid. Zijn laatste roman In het buitengebied (2017), een roman over eenzaamheid, begint met het verhaal 'Akiko', waarin een man verliefd wordt op een robot, of beter gezegd: op intelligente software, die zich langzamerhand ontwikkelt tot de 'ideale' partner.

Sprookjesachtige, prachtig gelaagde liedjes van getalenteerde zangeres
Afgelopen donderdag werd al bekendgemaakt dat de Amerikaanse zangeres en componist Julia Holter naar het festival komt. Holter neemt bezoekers in de Westerkerk mee in verhalende songs, bestaande uit een verfijnde combinatie van elektronische en akoestische elementen. Haar nieuwste single ‘I Shall Love 2’ werd afgelopen week door het internationale blog Pitchfork al bestempeld tot ‘Best New Music’. In oktober brengt Julia Holter haar nieuwe plaat Aviary uit, de opvolger van het veelgeprezen album Have You in My Wilderness (2015).

Dagindeling Explore the North 2018 bekend
Vandaag maakte de organisatie ook de dagindeling bekend van de tot zover naar buiten gebrachte programmering. Voor het eerst start het festival al op donderdag met onder andere ‘Mechanical Ecstasy’ van Club Guy & Roni en Slagwerk Den Haag dat Explore the North samen met Stadsschouwburg de Harmonie presenteert. Op de vrijdag van het festival zien bezoekers onder meer Mark Kozelek van Sun Kil Moon en Mauro Pawlowski & Braaknoot Ensemble: Ode aan Nacht & Ontij, het vierde album van Boudewijn de Groot. Het net bekendgemaakte optreden van Julia Holter is op de zaterdag van het festival te zien in de Westerkerk. De dagindeling is te zien op explore-the-north.nl. Tickets zijn verkrijgbaar op explore-the-north.nl en 2018.nl.

Het voorlopige festivalprogramma bestaat nu uit
Ghostpoet (UK) ∆ Mark Kozelek van Sun Kil Moon (USA) ∆ Johan Harstad (NO) ∆ Julia Holter (US) ∆ Adriaan van Dis, Hanna Bervoets en Maxim Februari ∆ Mauro Pawlowski & Braaknoot Ensemble: ode aan ‘Nacht & Ontij’ (Het vierde album van Boudewijn de Groot) ∆ L.A. Salami (UK) ∆ Matthew And The Atlas (UK) ∆ The Ex + Jaap Blonk (NL) ∆ Lisa Morgenstern (DE) ∆ Lubomyr Melnyk (UA) ∆ Annelie (NL) ∆ AKDK (UK) Housewives (UK) ∆ WWWater (BE) ∆ Slumberland (BE) ∆ Jessica Moss (CAN) ∆ Sundays & Cybele (JAP) ∆  Ifriqiyya Electrique (TUN) Pardans (DK) ∆ Tryater: DORP Europa ∆ NYX: MYRIAM ∆ Piiptsjilling: FEAN Club Guy & Roni / Slagwerk Den Haag: Mechanical Ecstasy ∆ Jankobus Seunnenga & Dick Vestdijk: Fabels met Kleurkrijt


Auteur

Redactie