Sanne Wallis de Vries in De Harmonie

Leeuwarden

Twintig jaar geleden debuteerde ze met haar solovoorstelling Sop; 6 solo’s en vele uitstapjes later staat cabaretière Sanne Wallis de Vries weer alleen in het theater.

Haar nieuwe voorstelling Gut zit vol met ideeën, suggesties, voorstellen, nog nader te beramen plannen en het begrijpen van mannen, maar is Sanne Wallis de Vries vooral haar opgeruimde zelf. 

Zeven jaar hebben we op haar nieuwe solo voorstelling moeten wachten. ,,Simpelweg omdat je zo`n voorstelling moet doen als je fit bent, iets te melden hebt en je moet er zin in hebben", vindt Sanne. Afgelopen jaren was dit voor haar niet het geval, maar nu staat Sanne Wallis de Vries, als haar nieuwe opgeruimde praktische zelf, weer in het theater met een gloednieuwe solovoorstelling: Gut.

De veranderingen in de wereld en in zichzelf worden gebruikt als inspiratiebron en de vrouw die Sanne is geworden, in de afgelopen twintig jaar, is een praktische vrouw, zo een van korte metten met de dingen. ,,Het grappige is dat ik die vrouw vroeger heel erg gevonden zou hebben. Zo iemand die korte metten maakt.”

De nieuwe voorstelling Gut is een aaneenschakeling van gedachten en hersenspinsels die ze graag ventileert. Over skiën, moederschap, SM en een tamme affaire. Ze laat zien hoe het komt dat Femke Halsema en koning Willem-Alexander praten zoals ze praten en hoe lastig yoga is. ,,Het is heus leuk en ontspannend dat yoga, maar een beetje leuk en flatteus op je matje willen staan is niet te doen.”

Ook probeert ze het mysterie ‘man’ te ontrafelen en gebruikt haar eigen exemplaar op de bank als uitgangsbron. ,,Ik snap mannen niet. Waarom ze zwijgen. En waarom ze, als ze dan praten, dat tegen een scherm doen. En waarom ze hun stuur met vlakke hand besturen als ze de bocht omgaan. Onbegrijpelijk, dit soort dingen.” Kortom, Gut is een solo cabaretprogramma dat muzikaal begeleid wordt door Wouter Planteijdt en Martijn Bosman, over een blije, opgeruimde vrouw die de leeftijd der middelbare nadert en alle tijd heeft om de tobbende wereld van goede raad en nuttige tips te voorzien.

Gut gaat in reprise en is te zien op dinsdag 18 september in de Stadschouwburg De Harmonie om 20.30 uur. Kaarten en meer informatie op harmonie.nl.


Auteur

Redactie