Doorloper | Slauerhofftheater in Dorpskerk Huizum

Leeuwarden

In september worden er bijzondere evenementen georganiseerd in de Dorpskerk Huizum rond de bekende dichter Jan Slauerhoff. Regisseur Gooitsen Eenling vertelt hierover. Dat en meer in deze Doorloper.

Ons motto:
Mis deze evenementen niet, ze komen namelijk nooit meer terug.

Onze wijk kan niet zonder:
Leefbaarheid en cultuur. Wijkvereniging Huizum Oost richt zich op het eerste, de Dorpskerk is het brandpunt voor talloze culturele activiteiten, bedoeld voor zowel de wijk als Leeuwarden en omstreken.

Het mooiste uitje dat we hebben ondernomen:
Dat moet nog plaatsvinden: de Slauerhoffevenementen (zie verderop).

Leeuwarden is voor ons:
De stad waar de grootste dichter van Nederland (Jan Slauerhoff dus) is geboren.

Als Cambuur wint, dan:
Is dat goed voor het 'wij-gevoel' in de stad.

We zouden de volgende personen voor een lintje willen nomineren:
Alle zestig vrijwilligers die het mogelijk maken dat de Dorpskerk Huizum (oudste monument van de stad, twaalfde eeuw) intensiever wordt gebruikt dan ooit tevoren. Zij zijn ons gouden kapitaal.

Wat ons bindt is:
Ieder mens heeft bijzondere talenten. Als je die bij elkaar brengt gebeurt er iets extra's dat heel waardevol is.

En wat houden die Slauerhoffevenementen in de Dorpskerk nu in?
Een van de allerlangste gedichten van Slauerhoff heet In Memoriam Patris (ter nagedachtenis van mijn vader). Dat handelt ook over de begrafenis van Pa Slauerhoff in Huizum. Rond de 34 strofen uit dat gedicht is een expositie georganiseerd die men elke zaterdagmiddag kan bekijken. Ook kwam op 7 september een boek uit met het gedicht in maar liefst tien talen (van Fries tot Chinees). Zelf ben ik verantwoordelijk voor een theatervoorstelling over het gedicht. Die zal zich zowel afspelen op de begraafplaats als in de kerk en vindt vindt plaats op 14, 15, 16, 21, 22 en 23 september. Dat wordt een speciale belevenis. Diverse voorstellingen zijn al uitverkocht. Momenteel zijn we met een enthousiaste groep acteurs en koorleden hard aan het repeteren. Wie nog kaarten wil kopen moet er echt snel bij zijn. Deze zijn te bestellen via www.slauerhoff-2018.nl.

Wilt u individueel of als groep meedoen aan deze rubriek? Mail dan naar redactie.hah@ndcmediagroep.nl of doe een belletje naar 0641954610.


Auteur

Redactie