SC Cambuur, met sublieme doelman Mous, zet ook RKC opzij

Leeuwarden

SC Cambuur heeft ook de tweede thuiswedstrijd van dit seizoen gewonnen. In het Cambuur Stadion waren de Leeuwarders vrijdagavond met 2-0 te sterk voor RKC. Xavier Mous eiste een hoofdrol op; hij keepte een perfecte wedstrijd.

Voorafgaand aan het duel werd op fraaie wijze afscheid genomen van Martijn Barto. Martijn speelde liefst 238 wedstrijden in het geel-blauw en maakte 66 doelpunten. Hij was er bij toen de club kampioen werd in 2013, er vervolgens handhaving in de eredivisie met een puntenrecord werd gerealiseerd, en voor het eerst in de clubhistorie de halve finale van de KNVB-Beker werd bereikt. 

Wedstrijdverloop

Cambuur kwam al in de achtste minuut op voorsprong. Uit een corner belandde de bal - na een pegel van Kevin van Kippersluis - voor de voeten van Karim Rossi die bij de tweede paal resoluut de trekker overhaalde: 1-0. RKC was in de zestiende minuut kansrijk. Dylan Seys dwong doelman Xavier Mous tot een reddende actie middels een lastig schot met een stuit. Seys was in de 33ste minuut wederom gevaarlijk. Nu stompte Mous - hij blonk uit - de bal over de lat. Een offensiefje van de Leeuwarders - kort voor rust - oogde tot tweemaal toe behoorlijk dreigend, maar messcherpe doelpogingen bleven achterwege. 

Er werd zonder wijzigingen aan de tweede helft begonnen.

Een sterke fase van Cambuur, die zo ongeveer in de 53ste minuut werd ingezet, leverde in de 58ste minuut een verdubbeling van de marge op. Van Kippersluis gaf de assist en Mathieu rondde af: 2-0. Mous voorkwam in de 63ste minuut dat Seys de aansluitingstreffer mocht noteren namens de Brabanders. Voorts domineerden de geel-blauwen. Toch moest Mous zes minuten én vier minuten voor tijd nog flink aan de bak. De sluitpost was ongenaakbaar! Issa Kallon had daarna de 3-0 nog op zijn schoen. De vleugelaanvaller mikte krap aan naast. In de extra tijd excelleerde Mous nog maar weer eens. Het thuispubliek zong de keeper lange tijd toe en wanneer een keeper die eer zo langdurig voor het laatst ontving? Ondergetekende kan het zich niet herinneren. Mous werd - hoe kon het ook anders - uitgeroepen tot Man of the Match. 

Opstelling SC Cambuur

Mous, Van Wermeskerken, Mbende, Schilder, Sambissa, Conraad ('62 Kallon), Schindler, Schils, Mathieu ('72 Maulun), Van Kippersluis, Rossi ('75 Robertha)

Karakteristieken

Uitslag: 2-0 (1-0)

Scoreverloop: 1-0 Rossi ('8), 2-0 Mathieu ('57)

Scheidsrechter Freek van Herk gaf geel aan Lammers, Hansson (RKC). 

Aantal toeschouwers: 7.381

Tekst: Henk Albers / twitter @henkalbers1970 


Auteur

henk.albers