SC Cambuur nipt langs Jong AZ in eerste thuisduel seizoen 2018/2019

Leeuwarden

SC Cambuur heeft de eerste thuiswedstrijd van dit seizoen gewonnen. In het Cambuur Stadion waren de Leeuwarders vrijdagavond met 2-1 te sterk voor Jong AZ.

SC Cambuur had het knap lastig met de Alkmaarders, maar slaagde er toch in om binnen het halfuur op een 1-0 voorsprong te komen. Een kwartier voor tijd trokken de bezoekers de stand voor de duur van amper een minuut gelijk, want de koud in het veld gekomen Rossi nam bij zijn eerste balcontact de 2-1 voor zijn rekening. 

Wedstrijdverloop

Robbert Schilder eiste vroeg in de beginfase tweemaal een hoofdrol op. De aanvoerder van de Leeuwarders stichtte het eerste gevaar (vierde minuut) namens de thuisclub, maar meteen daarna leek hij in de tegenstoot een penalty te veroorzaken; Mulder, de arbiter van dienst, zag echter niets in het vergrijp jegens Vince Dekker van Jong AZ. Vervolgens had de stroef spelende formatie van trainer René Hake het lastig met de Alkmaarders, die heel behoorlijk stonden te voetballen. Halverwege de eerste helft werd Emmanuel Mbende in de vijandelijke zestien gevloerd; Mulder wilde ook nu van niks weten. Enkele minuten later meldden de Leeuwarders zich opnieuw voor het doel van de bezoekers. Een fraaie aanval, met voorbereidende acties van Maulun en Van Kippersluis, werd simpel afgerond door Justin Mathieu: 1-0. Voorts was het veldspel van beide ploegen niet bepaald sprankelend, ontstonden er af en toe wel kleine kansjes, maar kwam er voor de pauze geen verandering in de stand.

De wedstrijd werd hervat zonder wijzigingen.

Cambuur worstelde - ook - in de tweede helft vaak zowel met de tegenstander als met zichzelf, en slaagde er niet in om, ondanks aanvallende intenties, op de bevrijdende 2-0 te komen. De krappe marge werd in de 74ste minuut ongedaan gemaakt door Jong AZ. Ferdy Druijf werd binnen de '16' vastgehouden door Kevin Schindler en de bal ging op de stip. Druijf schoot de bal onberispelijk achter keeper Xavier Mous: 1-1. Nog binnen een minuut bracht de pas ingevallen Karim Rossi - ijskoud in het veld dus - met zijn eerste balcontact de Leeuwarders hernieuwd aan de leiding: 2-1. Diep in de extra tijd kreeg Van Kippersluis een enorme mogelijkheid; Jasper Schendelaar behoedde zijn elftal voor een grotere achterstand. Het bleef derhalve bij 2-1 en dus kennen de Leeuwarders, met vier punten uit twee duels, toch best wel een aardige competitiestart. 

Opstelling SC Cambuur

Mous, Van Wermeskerken, Mbende, Schilder, Sambissa, Mathieu ('89 Calor), Schindler, Schils, Maulun ('68 Ciganiks), Conraad ('74 Rossi), Van Kippersluis

Karakteristieken

Uitslag: 2-1 (1-0)

Scoreverloop: 1-0 Mathieu ('27), 1-1 Druijf ('74/penalty), 2-1 Rossi ('75)

Scheidsrechter Christian Mulder gaf geel aan Van Kippersluis, Schindler, Mathieu (Cambuur) en Hoedemakers (Jong AZ).

Bijzonderheden: Koen Stam (trainer Jong AZ) kreeg eveneens een gele kaart.

Aantal toeschouwers: 6.422


Auteur

henk.albers