Stileven | We nemen elkaar in de maling

Leeuwarden

Drenten zijn te beleefd om eerlijk te zijn, Friezen zijn te eerlijk om beleefd te zijn. Zegt men. Ik geloof er niks van.

U zit bij een toneelvoorstelling en het raakt u geen moment. Na afloop komt u een van de toneelspelers tegen. Wat zegt u dan? Ik denk dat u niet eerlijk bent, maar een mooi-weer-verhaaltje houdt. Zo nemen we elkaar in de maling en onszelf en anderen niet serieus. Zo wordt een mienskip een kliemskip.

Hoe ik dat dan doe? Ik ga direct na de voorstelling naar huis, om maar niemand tegen te komen. Of ik probeer eerlijk te zijn. Vaak ben ik dan de enige die negatief is. Voel ik me een dwarsligger en eenzaam.

Als mijn theorie – dat we meestal niet eerlijk tegen elkaar zijn – klopt, dan heb ik nóg een probleem trouwens. Want mensen zeggen altijd dat ik zulke mooie stukjes schrijf.


Auteur

Redactie