Kozelek van Sun Kil Moon, Matthew and the Atlas en meer naar Explore the North 2018

Leeuwarden

Mark Kozelek van Sun Kil Moon (USA), Matthew and the Atlas (UK), Sundays & Cybele (JAP), Ifriqiyya Electrique (TUN), Pardans (DK), Piiptsjilling: FEAN, Jankobus Seunnenga & Dick Vestdijk: Fabels met Kleurkrijt, NYX: MYRIAM zijn toegevoegd aan het programma van Explore the North festival op 22, 23 en 24 november 2018.

Donkere, indringend persoonlijke liedjes van genie achter Sun Kil Moon
Mark Kozelek is het genie achter Sun Kil Moon en Red House Painters. Hij vertelt op een geheel eigen, tragikomische manier over het leven in zijn autobiografische, ontroerende liedjes.  Het resulteerde al in het vol lof ontvangen album ‘Benji’ (2014) met band Sun Kil Moon, maar ook onder zijn eigen naam brengt Kozelek al zo’n twee decennia platen uit waarvoor hij al jaren wordt bewonderd. De Amerikaan speelt zijn donkere, indringend persoonlijke liedjes tijdens Explore the North in de prachtige Westerkerk.

Verdwalen in soulvolle folkliedjes van Britse verteller
Ook Matthew and the Atlas is toegevoegd aan het muziekprogramma. Deze band brengt soulvolle folkliedjes met verhalende teksten naar Leeuwarden. De diepe, rauwe stem van Matthew Hagerty neemt de luisteraar zonder moeite mee in de liedjes met herkenbare teksten over alledaagse emoties. De Brit wordt wel in het rijtje met muzikanten als Bon Iver, Benjamin Francis Leftwich en James Vincent McMorrow geplaatst. Met verse verhalen van de nieuwe ‘Cali EP’ op zak zetten Hagerty en zijn bandleden een set vol liedjes neer die klein beginnen, maar groots en harmonieus eindigen. De band stond in de begindagen van Podium Asteriks al eens in Leeuwarden met een memorabele show. Nu haalt Explore the North de band terug.

Razend sahararitueel brengt bezoekers in trance
Het was pas vorig jaar dat Ifriqiyya Electrique voor het eerst buiten Noord-Afrika optrad. De Tunesische groep rondom gitarist François R. Cambuzat verkent de wereld van trance-ceremonies en de spirituele rituelen van de islamitische heilige Sidi Marzûq, uitgevoerd door de Banga-community uit Zuid-Tunesië. Bezoekers worden in dit onvervalste ritueel ondergedompeld in een immense lading percussie, bevelende stemmen en elektronica. Het ritueel wordt voorzien van fascinerende videobeelden die de band zelf schoot. Het is een van de meest opmerkelijke boekingen van Explore the North dit jaar.

Eerbetoon aan de beroemdste Harlinger ooit
Tachtig jaar na het verschijnen van de dichtbundel ‘Fabels met kleurkrijt’ giet Jankobus Seunnenga de vijftien gedichten van Simon Vestdijk in een muzikale mal. Samen met violist Dick Vestdijk (de zoon van) brengt Seunnenga op Explore the North een indringende vertolking van Vestdijks gedichten.

Headphone-opera gebaseerd op horrorklassieker
In samenwerking met partner November Music (‘s-Hertogenbosch) haalt Explore the North het project ‘MYRIAM’ van het makersduo NYX naar Leeuwarden. In deze headphone-opera, gebaseerd op de horrorklassieker ‘The Hunger’ versmelten muziek, film, beeldende kunst en de prachtige stem van de internationale topsopraan Claron McFadden tot een multizintuiglijke operatrip. 

Muzikaal en poëtisch werk met het Friese landschap als inspiratiebron
Samen met Popfabryk haalt Explore the North daarnaast het project ‘FEAN’ van Piiptjilling naar het festival. ‘FEAN’ vertelt op een muzikale en poëtische manier over de veenproblematiek. In april dit jaar nam het Friese collectief Piiptsjilling intrek in de Thomaskerk in Katlijk, nadat ze met hun Belgische gastmuzikanten (Joachim Badenhorst, Sylvain Chauveau en Annelies Monseré) de Friesche velden ingingen om te vertellen wat er gaande was in het veengebied. Het resultaat van de opnamesessies wordt op Explore the North voor het eerst live ten gehore gebracht.

Explore the North in 2018
Explore the North is een jaarlijks interdisciplinair kunstenfestival met een focus op literatuur en podiumkunsten, dat de prachtige binnenstad van Leeuwarden en zijn even zo mooie inwoners inzet als bron van inspiratie en als achtergrond. Het festival vindt jaarlijks plaats aan het einde van november, wanneer de winterkou intrede doet en de bezoekers zich tijdens hun dwaaltocht door de stad opwarmen aan een divers en diepgravend programma. Explore the North presenteert een brede mix van genres en disciplines die binnen het festival uitdrukkelijk een geheel vormen. Klassieke musici staan naast elektronische helden, jonge talentvolle schrijvers naast internationale theatermakers. Noordelijke kunstenaars in een internationale omgeving, internationale kunstenaars in het Friesland van nu. De zesde editie van het festival Explore the North vindt plaats op 22, 23 en 24 november. Voor het eerst begint het festival hiermee al op donderdag.  Kaarten zijn verkrijgbaar op explore-the-north.nl


Auteur

Redactie